1. díl: Chilli papričky a zdraví. Proč bychom je měli jíst?

 

Světoznámé koření chilli neboli cayenský pepř pochází z Jižní Ameriky. S pepřem ale nemá nic společného. Pouze nepřesný překlad anglického slova „pepper“, které označuje jak pepř, tak papriku. Běžně se užívá i název feferonka.

Rostlinky chilli papriček tvoří košaté keříky, které se ve vhodných podmínkách mohou rozrůst až do metrové výšky. Drobné bílé kvítky rychle přecházejí v různě tvarované lusky mnoha barev naplněné plochými semínky krémové barvy. A právě semínka a žebrování chilli papriček pálí nejvíce.

 

rozkrojená červená chlli paprička - zbývá ji usušit a namlít

Pěstujeme chilli papričky doma – jaké jsou účinky na zdraví?

 

Pálivost chilli papriček

Můžeme říci, že čím menší plod, tím větší ostrost pokrmu dodává. Čerstvě utržený lusk pálí mnohem více než sušený, nebo dokonce namletý v prášku. Pálivost se měří v jednotkách SHU podle Scovilleovy stupnice. Horní hranici 15 milionů SHU zastupuje čistý kapsaicin. Sladká paprika může dosáhnout hodnoty kolem 5000 SHU. Běžné feferonky mají zhruba 50 000 SHU a pro mnoho lidí jsou již na hranici snesitelnosti. Prvenství v pálivosti drží od roku 2012 Carolina Reaper s neuvěřitelnými 2,2 milionu SHU, čímž odsunula na druhé místo známou chilli papričku Trinidad Moruga Scorpion.

 

Proč chilli pálí?

Alkaloid kapsaicin dráždí nervová zakončení na jazyku a vyvolává pocit ostrého pálení. Stejně působí i na kůži a sliznice. Obzvláště citlivé je na tuto látku oko. Jako první pomoc pro zmírnění pálivosti při jídle se užívá tvrdý alkohol, neboť je v něm kapsaicin rozpustný. Pomoci může i suchý chléb či výplach úst olejem. Pití čisté vody naopak pálení ještě podpoří.

 

Obsah zdraví prospěšných látek v chilli papričkách

Kromě zmíněného kapsaicinu obsahují chilli papričky i velké množství vitamínu C, který je jedním z nejsilnějších antioxidantů. Odstraňuje nebezpečné volné radikály, zvyšuje odolnost proti infekcím a tělo jej využívá pro syntézu kolagenu. Mezi další antioxidanty patří vitamín A, bioflavonoidy a mnoho dalších látek, které chrání organismus před neblahými účinky stresu a nemocí. Z minerálů můžeme v cayenském pepři najít draslík, vápník, hořčík, železo a mangan, které v součinnosti se škálou vitamínů posilují imunitní systém.

 

v květináči pěstované chilli papričky

Chilli můžeme pěstovat také pro okrasné účely

 

Účinky na lidský organismus

  • Trávicí soustava: Novodobé studie prokázaly léčivou schopnost chilli v boji proti žaludeční bakterii helicobacter pylori, neboť inhibuje její růst. Zároveň napomáhá tvorbě ochranného hlenu žaludeční stěny a její regeneraci, což znamená průlom v léčbě žaludečních vředů. Antibiotické a desinfekční účinky vykazují feferonky v celém trávicím traktu včetně střeva. Poradí si s původci nejrůznějších onemocnění včetně salmonely a bakterie E. coli. Dokonce i střevní parazité jsou citliví na větší přísun chilli. Kapsaicin spolu s antioxidanty ničí rakovinné buňky, aniž by poškodil okolní tkáně.
  • Kůže a pohybový aparát: Již dávno domorodí léčitelé používali čerstvé feferonky především k zastavení krvácení a desinfekci otevřených ran. I dnes mnoho moderních mastí a gelů obsahuje kapsaicin, který při vnějším použití zvyšuje metabolismus v tkáních, podporuje prokrvení a zároveň tlumí zánětlivé procesy. Tyto vlastnosti oceníte při bolestech kloubů a okolních vazivových struktur.

 

žluté a červené lusky doma pěstovaných chilli papriček

Chilli papričky při rozumné míře konzumace působí léčivě

 

  • Metabolismus a hubnutí: Chilli podporuje tvorbu žaludečních šťáv a střevní peristaltiku. Jídlo tak lépe strávíte, nebudete trpět nadýmáním a křečemi způsobenými zahníváním potravy ve střevech. Při pravidelném kořenění pokrmů se sníží nutkavá chuť na sladké a tučné, a naopak zvýší se pocit sytosti. Kapsaicin také zvyšuje produkci tepla, která napomáhá spalování tukových zásob, a to především v oblasti břicha.

Afrodiziakum: Díky stimulaci krevního oběhu a prokrvení celého těla působí kapsaicin také jako afrodiziakum. Podporuje potenci a zvyšuje citlivost tkání. Konzumaci silně pálivých chilli papriček by se měli vyhnout osoby s rozvinutou formou žaludečních a dvanácterníkových vředů a také pacienti s kolísavým krevním tlakem. U zdravých lidí je vhodné pálivost navyšovat postupně.

 

Čtěte další díly série článků o domácím pěstování chilli papriček:

2. díl: Pěstování chilli papriček. Vypěstovat je zvládnete i doma >

3. díl: Skladování chilli papriček. Jak je sušit a zpracovat? >

 

Máte rádi chilli papričky? Tak sdílejte tento článek. Děkujeme.

Comments are closed.