Domácí bezinkový sirup k létu prostě patří. Vyznačuje se jemnou osvěžující chutí a příjemnou vůní. Vyráběli ho již staří Římané. Bezinkový sirup je dodnes oblíbený v celé střední a severní Evropě.
Chcete si ho také vyrobit? Máme tu pro vás hned dva rozličné recepty, které vám to umožní.
K čemu je domácí bezinkový sirup dobrý?
Z černého bezu se k výrobě sirupu používají plody (lidově bezinky či kozičky) a květy. Nutno však upozornit, že syrové plody černého bezu jsou nejedlé, avšak tepelně zpracované jsou velmi chutné a zdraví prospěšné.
Bezinkový sirup vám pomůže zbavit se nachlazení, zmírňuje bolest trojklanného nervu i páteře a pozitivně působí na cévy a žíly. Kromě toho působí jako vitaminová bomba, která detoxikuje organismus a má ozdravné účinky.
Recept na sirup z bezinek
Na výrobu bezinkového sirupu můžete použít jen zralé černé bezinky. V žádném případě nesbírejte zelené bezinky (byť jsou zelené jen částečně). Bezinky se sbírají na podzim.
Co na výrobu bezinkového sirupu budete potřebovat:
- Dostatečné množství bezinek
- 500 gramů cukru na 1 litr bezinkové šťávy
- mletou skořici a hřebíček
- 2 citrony
Postup výroby:
- Nasbírané bezinky důkladně umyjte.
- Zastřihněte jejich stonky co nejblíže k plodům.
- Vložte je do hrnce a zalijte je studenou vodou tak, aby byly zcela ponořené.
- Vodu přiveďte do varu. Vařte na mírném plamenu minimálně po dobu 30 minut.
- Rozvařené bezinky přeceďte přes jemné síto. Vymačkejte veškerou šťávu.
- Do šťávy přidejte cukr. Na litr šťávy se doporučuje 500 gramů cukru. Podle chuti si však množství cukru můžete upravit.
- Podle chuti můžete do šťávy přidat ještě mletou skořici, hřebíček a čerstvou šťávu vymačkanou ze dvou citronů.
- Vše dobře promíchejte, a ještě teplý sirup přelijte do vyvařených lahví. Uzavřete zátkami a nechte vychladnout. Hotový sirup uchovávejte v lednici.
- Sirup můžete konzumovat jako lék po lžičkách nebo ho zřeďte s vodou a pijte jako limonádu.
Domácí sirup z bezinkových květů
V případě, že si na zpracování bezinkových plodů netroufáte, zkusit to můžete s jejich květy. Ostatně, výroba bezinkového sirupu z květů černého bezu je snadnější, rychlejší a oblíbenější. Na takovýto sirup jsou nejlepší květy černého bezu natrhané hned po rozkvetení. Černý bez kvete od května do začátku července.
Na výrobu takového sirupu potřebujete:
- 25 květenství černého bezu
- 2 kila cukru
- 2 citrony
- 4 lžíce kyseliny citronové
Postup výroby:
- Komu vadí broučci, tak květy bezu lehce operte pod studenou vodou:) (nejlepší sirup je však z neumytých květů – nesmýváme tak pyl).
- Převařte 2 litry vody a nechte vychladnout.
- Květy vložte do sklenice a zalijte vychladlou převařenou vodou. Dejte na 12-24 hodin odležet do chladu.
- Odleženou šťávu sceďte, přidejte cukr, kyselinu citronovou a šťávu ze dvou vymačkaných citronů. Vše důkladně promíchejte (míchejte, dokud se cukr zcela nerozpustí).
- Hotový sirup přelijte do čistých vyvařených skleněných lahví, které důkladně uzavřete.
VIDEO: Další postupy výroby (recepty) na výrobu domácího bezinkového sirupu
Na co si dát při přípravě sirupů pozor?
- Syrové plody černého bezu jsou nejedlé.
- Pozor na záměnu s květenstvím bezu chebdí – jde o vytrvalou bylinu, která obsahuje toxické látky a může po užití ohrozit zdraví.
- Květy bezinek vždy pečlivě opláchněte studenou vodou. V květech se totiž často a rádi schovávají různí broučkové. Pozor ale, abyste z květů nevymyli všechen pyl. Ten totiž obsahuje zdraví prospěšné látky, které se promítnou do hotového sirupu.
- Sirup vlijte do předem sterilizovaných sklenic nebo lahví a pečlivě je uzavřete. Při skladování na tmavším a chladnějším místě vám sirup vydrží z jara až do zimy.
Chcete si vyrobit bezinkový domácí sirup? Tak sdílejte podobně zaměřeným lidem tento článek. Děkujeme.