Bezinkové domácí sirupy – postup výroby

 

Domácí bezinkový sirup k létu prostě patří. Vyznačuje se jemnou osvěžující chutí a příjemnou vůní. Vyráběli ho již staří Římané. Bezinkový sirup je dodnes oblíbený v celé střední a severní Evropě.

Chcete si ho také vyrobit? Máme tu pro vás hned dva rozličné recepty, které vám to umožní.

 

K čemu je domácí bezinkový sirup dobrý?

Z černého bezu se k výrobě sirupu používají plody (lidově bezinky či kozičky) a květy. Nutno však upozornit, že syrové plody černého bezu jsou nejedlé, avšak tepelně zpracované jsou velmi chutné a zdraví prospěšné.

Bezinkový sirup vám pomůže zbavit se nachlazení, zmírňuje bolest trojklanného nervu i páteře a pozitivně působí na cévy a žíly. Kromě toho působí jako vitaminová bomba, která detoxikuje organismus a má ozdravné účinky.

 

skleněná láhev do půlky naplněná doma vyrobeným bezinkovým sirupem

Domácí bezinkový (lidově kozičkový) sirup

 

Recept na sirup z bezinek

Na výrobu bezinkového sirupu můžete použít jen zralé černé bezinky. V žádném případě nesbírejte zelené bezinky (byť jsou zelené jen částečně). Bezinky se sbírají na podzim.

 

Co na výrobu bezinkového sirupu budete potřebovat:

  • Dostatečné množství bezinek
  • 500 gramů cukru na 1 litr bezinkové šťávy
  • mletou skořici a hřebíček
  • 2 citrony

 

Postup výroby:

  1. Nasbírané bezinky důkladně umyjte.
  2. Zastřihněte jejich stonky co nejblíže k plodům.
  3. Vložte je do hrnce a zalijte je studenou vodou tak, aby byly zcela ponořené.
  4. Vodu přiveďte do varu. Vařte na mírném plamenu minimálně po dobu 30 minut.
  5. Rozvařené bezinky přeceďte přes jemné síto. Vymačkejte veškerou šťávu.
  6. Do šťávy přidejte cukr. Na litr šťávy se doporučuje 500 gramů cukru. Podle chuti si však množství cukru můžete upravit.
  7. Podle chuti můžete do šťávy přidat ještě mletou skořici, hřebíček a čerstvou šťávu vymačkanou ze dvou citronů.
  8. Vše dobře promíchejte, a ještě teplý sirup přelijte do vyvařených lahví. Uzavřete zátkami a nechte vychladnout. Hotový sirup uchovávejte v lednici.
  9. Sirup můžete konzumovat jako lék po lžičkách nebo ho zřeďte s vodou a pijte jako limonádu.

 

Domácí sirup z bezinkových květů

V případě, že si na zpracování bezinkových plodů netroufáte, zkusit to můžete s jejich květy. Ostatně, výroba bezinkového sirupu z květů černého bezu je snadnější, rychlejší a oblíbenější. Na takovýto sirup jsou nejlepší květy černého bezu natrhané hned po rozkvetení. Černý bez kvete od května do začátku července.

 

žlutá plastová nádoba plná bezinkových květů na sirup

Nasbírané bezinkové květy – poslouží k přípravě domácího sirupu

 

Na výrobu takového sirupu potřebujete:

  • 25 květenství černého bezu
  • 2 kila cukru
  • 2 citrony
  • 4 lžíce kyseliny citronové

 

skleněná nádoba plná bezinkového květu a citrónů. Pod sklenicí leží v síťce citróny

Postup výroby (recept) na výrobu bezinkového domácího sirupu

 

Postup výroby:

  1. Komu vadí broučci, tak květy bezu lehce operte pod studenou vodou:) (nejlepší sirup je však z neumytých květů – nesmýváme tak pyl).
  2. Převařte 2 litry vody a nechte vychladnout.
  3. Květy vložte do sklenice a zalijte vychladlou převařenou vodou. Dejte na 12-24 hodin odležet do chladu.
  4. Odleženou šťávu sceďte, přidejte cukr, kyselinu citronovou a šťávu ze dvou vymačkaných citronů. Vše důkladně promíchejte (míchejte, dokud se cukr zcela nerozpustí).
  5. Hotový sirup přelijte do čistých vyvařených skleněných lahví, které důkladně uzavřete.

 

VIDEO: Další postupy výroby (recepty) na výrobu domácího bezinkového sirupu

 

 

Na co si dát při přípravě sirupů pozor?

  • Syrové plody černého bezu jsou nejedlé.
  • Pozor na záměnu s květenstvím bezu chebdí – jde o vytrvalou bylinu, která obsahuje toxické látky a může po užití ohrozit zdraví.
  • Květy bezinek vždy pečlivě opláchněte studenou vodou. V květech se totiž často a rádi schovávají různí broučkové. Pozor ale, abyste z květů nevymyli všechen pyl. Ten totiž obsahuje zdraví prospěšné látky, které se promítnou do hotového sirupu.
  • Sirup vlijte do předem sterilizovaných sklenic nebo lahví a pečlivě je uzavřete. Při skladování na tmavším a chladnějším místě vám sirup vydrží z jara až do zimy.

 

Chcete si vyrobit bezinkový domácí sirup? Tak sdílejte podobně zaměřeným lidem tento článek. Děkujeme.

 

Comments are closed.