Domácí výroba sýrů – nebojte se jí!

Máte rádi sýry a chtěli byste si zkusit vytvořit své vlastní? Na domácí výrobě sýrů není nic extra těžkého, potřebujete jen pár ingrediencí a pomůcek. Pro začátek se naučte vyrobit čerstvý domácí sýr s jednoduchým postupem a časem se můžete pustit do složitějších tvrdších sýrů.

na stole leží domácí sýr s přílohou
Doma vyrobený sýr

Princip vzniku sýra

Na počátku je mléko. Nejlepší bude to domácí, použít se ale dá i kupované. Nesmí být samozřejmě odtučněné a trvanlivé. Na jakém principu vlastně domácí výroba sýrů funguje?

Mléčné kultury dokážou přeměnit laktózu (cukr) z mléka na kyselinu mléčnou, která budoucí sýr chrání a dodává mu chuť. Bakteriální kultury se do mléka přidávají pro pasteraci a ke svému fungování potřebují tu správnou teplotu. Výsledek ovlivňuje i doba jejich působení.

Aplikace syřidla způsobí vysrážení, na povrchu se začne tvořit syrovátka, která se odebírá, tuhá hmota pak vytvoří základ sýra. Syřidlo vlastně z mléka oddělí syrovátku bohatou na mléčný cukr a soli, zvlášť zůstane sýřenina obsahující především mléčnou bílkovinu a mléčný tuk.

ořechy, česnek, tyminán, pekanové ořechy a fík pro domácí výrobu sýrů
Doma vyrobený sýr plísňového typu

Čtěte také: Výroba domácího mýdla – postup, návody, pomůcky

Co budeme k domácí výrobě sýrů potřebovat?

  • Mléko (domácí, z mléčného automatu nebo kupované – ale neodtučněné a netrvanlivé)
  • Mikrobiální startovací kulturu (například smetanová sušená, lze nahradit kvalitní zakysanou smetanou, podmáslím či živým jogurtem)
  • Syřidlo (na bázi enzymů, lze zakoupit například na internetu)
  • Sůl
  • Náčiní: hrnec, cedník, lžíce, metlička, naběračka, plátno na odkapání sýřeniny, teploměr. Nejlepší je vše vyvařit, pouze u sýra, který je určen k okamžité spotřebě, to nutné není.

 

Zjednodušte si výrobu domácího sýru díky Tescoma soupravě:

tescoma souprava na výrobu domácého sýru - video návod

 

Postup výroby čerstvého domácího sýru

  • Mléko je nejprve potřeba zahřát a poté zchladit, u kupovaného pasterizovaného mléka se tento postup vynechá. Zahřátí probíhá na 72°C, poté se mléko nechá zchladit na 30°C.
  • Při teplotě 30°C mléko zaočkujeme bakteriální kulturou, promícháme a necháme přibližně půl hodiny stát.
  • Důkladně vmícháme syřidlo zředěné trochou vody. Pořádně promícháme a zahřejeme na 40 až 50°C Na 4 litry mléka použijeme 1 až 2 lžičky syřidla, podle konkrétního výrobku.
  • Srážení probíhá pozvolna, při pokojové teplotě, sýřenina pudinkové konzistence se začne tvořit po 30 až 60 minutách. Můžete vyzkoušet sýřeninu po dvou hodinách nakrájet na kostky.
  • Polotovar je potřeba zbavit syrovátky. Tu nejprve odebíráme naběračkou, poté hmotu necháme odkapávat na utěrce asi 24 hodin.
  • Vzniklou hmotu promícháme podle chuti s bylinkami nebo kořením, obalíme v soli, zabalíme do alobalu a uložíme v lednici. Sůl do sýra rovnoměrně pronikne, hned následující den jej můžeme konzumovat.
jednoduchý obrázkový návod a postup na výrobu domácího sýru
Názorný postup výroby domácího sýra (zdroj/foto: Tescoma.cz)

Video: výroba domácího tvrdého sýru

 

Čtěte také: Domácí výroba svíček – návod

Video: další recept na výrobu domácího sýru doma

Další TIP na pomůcku pro jednoduchou výrobu měkkého krémového sýru:

souprava Della Casa z Tescoma na výrobu domácího sýru - včetně videa

NEZAPOMEŇTE:

Vyrobit sýr je jedna věc, správně ho servírovat je věc druhá. A velmi důležitá. První dojem dotváří celkovou chuť domácího sýru.

nůž na sýr, kráječ na domácí sýr a další výrobky tescoma
Vyberte si pomůcky na servírování vyrobeného domácího sýru

Pokud milujete chuť domácích sýrů, potom sdílejte tento článek. Děkujeme.

Quilling – návody na velikonoční tvoření s dětmi 16. 3. 2018
Velikonoční výzdoba na poslední chvíli 27. 3. 2018
Jak upéct kváskový chléb 6. 3. 2018
Krásné psaní 11. 8. 2022
Stojan na nože ze špejlí 10. 7. 2016
Souhlas se soubory cookie pomocí Real Cookie Banneru