Nic neochutí jídlo tak jako naprosto čerstvé bylinkové natě a lístky. Bohužel se z nich ale můžeme těšit jen v teplém období roku. Proto mnozí pěstitelé řeší, co s přebytky voňavých natí. Způsobů uchování bylinek na horší časy existuje hned několik. My vám v následujících řádcích poradíme, které se hodí pro jednotlivé druhy bylin a jak s bylinkami zacházet, aby si zachovaly co nejvíce prospěšných látek.
Jak sušit bylinky v sušičce a ve svazečcích
Hned na začátek pro vás máme jednu důležitou radu: Ať už se chystáte bylinky zpracovat jakkoliv, úplným základem je natě krájet pouze keramickým nožem na dřevěném prkénku. Existují také nůžky na bylinky, buď vícebřité kovové nebo klasické keramické, které nemusíte brousit.
Nejznámější metodou uchování bylinek je tradiční sušení. V případě, že máte dobře odvětrávanou a dostatečně suchou místnost, můžete zkusit sušení ve svazcích. Díky silnému aroma rostlinek provoníte celý prostor úchvatnou kořeněnou vůní. Některé bylinky dokonce sušením zintenzivní svou chuť i vůni. Patří mezi ně například dobromysl, tymián, šalvěj, rozmarýn a majoránka. Jiné naopak sušením na své chuti ztrácí. Jde především o bazalku, libeček, medvědí česnek a meduňku s mátou. Natě také při vysychání ztrácí svou sytou barvu, ale to většinou nikterak neovlivňuje výslednou chuť.
K sušení bylinek lze využít také troubu s horkovzduchem nebo moderní sušičku ovoce. Teplota by neměla nikdy přesáhnout 40 °C. Doporučuje se spíše delší sušení při nižších teplotách, které v bylinách pomáhá zachovat maximum prospěšných látek. Nikdy také nesušte na přímém slunci.
Usušené bylinky můžete nasypat do prodyšných látkových sáčků nebo uzavřít do suchých sklenic a uchovávat v temnu na suchém místě. Teoreticky takto zpracované bylinky vydrží celé roky, avšak je lepší zpracovávat je postupně během roku. Pokud vám přeci jen na jaře nějaké zbydou, vraťte je přírodě a nasušte si novou várku.
Jak na zamrazení bylinek
Nejméně náročným způsobem uchování především čerstvých bylinek je mražení. Tento způsob se skvěle hodí pro petrželku, pažitku a libeček, jejichž směs výborně ochutí prakticky každou polévku nebo omáčku. Natě k mražení sbírejte až v době, kdy oschnou a nejlépe je již nemyjte. Jestli jsou ale přeci jen zašpiněné, nechte je po omytí dobře oschnout. Kdybyste navlhlé nebo dokonce mokré rostlinky zamrazily, spojily by se vám v mrazáku v jednolitou hmotu, kterou bude později při vaření složité porcovat.
Záleží také na denní době samotného sběru. Ve chvíli, kdy na rostliny již svítí silné slunce, uvolňují vůni do okolí, a o to méně jí zůstane pro vás. Dále se doporučuje silně aromatické bylinky uchovávat v dobře těsnících úložných nádobách. To platí zejména pro kopr, který dokáže při nedbalém skladování provonět celý obsah mrazáku. Zmrazit můžete také mátu a meduňku. Pokud máte tvořítka na led, neváhejte je využít. Vykouzlíte tak nejen chuťovou přísadu do osvěžujícího nápoje, ale i vysoce efektní led. V mrazáku vám bylinky vydrží až do další sezóny.
Uchování bylinek v lednici
Máte-li opravdu velké množství bylin a nestíháte je zpracovat, můžete je uložit do chladu. Ve výborné kondici dokážou přečkat až 10 dní. Pravidelným rosením vás překvapí relativně dlouhou výdrží. Natě a listy můžete vložit do obyčejné plastové krabičky či sáčku. Výborně se osvědčilo obalení bylinek v pečícím papíru, který dokáže udržet příznivé mikroklima. Toto uchování doporučujeme především pro medvědí česnek. Na konci jeho krátké sezóny ho můžete využít déle čerstvý například do salátů a pomazánek.
Zajímavost: V minulém článku o pěstování bylinek jsme vám prozradili, že medvědí česnek v sobě ukrývá opravdu velkou zásobu vitaminu C. Ještě bohatším zdrojem „céčka“ však je listová petržel, která ve 100 g obsahuje neuvěřitelných 180 mg vitaminu C.
Naložení bylin do oleje
Olej funguje jako přirozený konzervant. Abyste ale dosáhli co nejlepšího výsledku, vždy raději zvolte kvalitní olej, ideálně za studena lisovaný v bio kvalitě.
Pro tento způsob nakládání se hodí bylinky s nízkým obsahem vody v listech, tedy především tymián, rozmarýna, šalvěj i oregano. Po otrhání a případném omytí je nechte dokonale proschnout a trochu zavadnout. Byliny se do oleje nikdy nenakládají čerstvě utržené. Listy by také neměly vyčnívat nad hladinu oleje.
Někdy se stává, že bylinky časem v oleji ztmavnou. S tím si ale nedělejte starosti. Jde o normální jev způsobený macerací. Jediné, co můžete udělat, je olej slít a využít ho jako vonnou přísadu do čerstvých salátů. Pokud však chcete mít v kuchyni dlouhodobou dekoraci v podobě bylinky v oleji, musíte každou snítku a větvičku před naložením dokonale osušit.
Uskladnění bylinek v podobě chutného pesta
Receptů na pesta je celá řada. Základem je vždy bylina se šťavnatými lístky, sůl a kvalitní olej. Olej spolu se solí uchová bylinku dlouho čerstvou a připravenou k přímému využití.
Pro přípravu pesta můžete použít například medvědí česnek, libeček, pikantní lichořeřišnici, bazalku či petržel. A jak na to? Suché čerstvé natě zbavte silnějších či dřevnatých stonků a zažloutlých lístků. Před mixováním listy ještě nahrubo nasekejte. Do mixéru potom přidejte olej a přisypávejte sůl. Měla by vám vzniknout hrubší kaše, kterou pak naplníte skleničky. Zkuste do pesta přidat také stroužek česneku, kapku citronové šťávy nebo piniové oříšky a semínka. Máte-li v plánu využít pesto na těstoviny, báječně se do něj bude hodit i parmezán.
V čistých skleničkách vydrží pesto v lednici i několik týdnů. Zalijete-li ho ještě vrstvičkou oleje, prodloužíte dobu uskladnění.
Už jste slyšeli o prosolení bylinek?
Využití soli ke konzervaci je neprávem opomíjenou metodou uchování čerstvých bylinek. Sůl totiž dovede bylinky zachovat hezky čerstvé, sytě barevné a s plným aroma. Nehrozí ani vznik plísní. Směs je pak samozřejmě velmi slaná, proto ji při vaření využívejte střídmě a více již nesolte.
K nasolení se obvykle využívá poměru 4:1 (čtyři díly bylinek na jeden díl soli). Vetší lístky pokrájejte, menší nemusíte. Čerstvou vrstvu pořádně upěchujte a zasypte solí. Poslední vrstvu tvoří sůl. Směs poté uchovejte v suchu a temnu.
Tinktury
Bylinné tinktury nevyužijete v kuchyni, ale jako léčivý prostředek. Dlouhodobé naložení v lihu totiž z bylin čerpá odlišné látky, než které získáte jejich konzumací.
Pro přípravu můžete použít slivovici či lékárenský líh o síle od 60 do 80 %. Po zhruba 3 týdnech je vhodné alkohol slít a uchovat tinkturu v tmavé lahvičce na temném místě. Připravit si ji můžete naložením lichořeřišnice, kořene libečku, natě i kořene petržele, medvědího česneku nebo tymiánu. Všechny tyto rostlinky vynikají blahodárnými a podpůrnými účinky na naše zdraví.
Zajímavost: I běžné kuchyňské bylinky mají mnohé léčivé schopnosti, o kterých jste možná ani netušili. Například majoránka podporuje trávení, brání nadýmání a pomáhá při menstruačních křečích. Podobné účinky má rozmarýna lékařská, která má 8 % tříslovin a 2 % silic. Díky tomu je tak aromatická a působí močopudně.
Načerpali jste zkušenosti a informace o uchování bylinek? Tak článek sdílejte. Děkujeme.