Jak upéct kváskový chléb

 

Hledáte návod, jak upéct kváskový chléb, aby byl stejně dobrý jako od babičky?  Pak jste tu správně a my vám dnes ukážeme několik tipů, co je nutné dodržet, aby domácí kváskový chléb byl jako od babičky.

My, co si pečeme chléb doma, víme, že jde o dlouhý proces, který se ovšem vyplatí. Kváskový chléb pečený doma rozhodně za tuto námahu stojí. Na konci vyndáte z trouby krásný voňavý a křupavý chléb, který už nevyměníte.

 

Výhody pečení kváskového chleba doma

Voňavý a křupavý chléb

Voňavý a křupavý chléb

Když se rozhodneme péct chléb doma, můžeme si být jisti, že se v něm nebudou schovávat žádná éčka, ani žádná zbytečná chemie. Chléb si můžete doma upéct i v obyčejné troubě. Zde pro vás máme několik tipů na co si dát při pečení pozor.

 

Suroviny

Rozhodně je potřeba zamyslet se nad výběrem mouky. Hladká mouka se dělí podle toho, jakou surovinu k její výrobě využijeme.

  • Žitná mouka
  • Pšeničná mouka
  • Ječná mouka

Dále také dle obsahu lepku. Obsah lepku v mouce má vliv na kvalitu chleba. Lepek s tekutinou bobtná a tekutinu naváže. Proto s větším obsahem lepku v mouce kváskový chléb bude pevnější, pružnější i objemnější. Výsledná chuť pečiva je tedy závislá na obsahu lepku a kvalitě mouky.

 

Prosít mouku či neprosít

Učíme se od našich babiček, a proto víme, že mouku bychom rozhodně prosít měli. Proč? Těsto nám bude lépe kynout a bude krásně kypré. Nevěříte? Zkuste to.

Fotografie chleba

Chleba

Jak správně zvolit poměr vody a mouky?

Záleží na typu mouky, který použijete jako většinový podíl. Standardem je u pšeničné mouky dát 500g mouky a 300 ml vody v případě, že poměr žitné mouky bude max. 40%. Žitná mouka dělá těsto těžší, a proto se doporučuje přidat nepatrně vody v případě, že žitné mouky je více než 40%.

 

Droždí nebo kvásek, jaký je rozdíl?

Naše babičky pekly kváskový chléb, dnes můžeme využít i droždí. Kváskový chléb je zdravější a lépe stravitelný. Ovšem doba kynutí je oproti přípravě z droždí delší, ale vyplatí se to! Kváskový chléb vydrží déle, neplesnivý a je zdravější. Rozhodli jste se pro droždí? Pak se standardně dává půlka kostky na půl kila mouky. Větší množství nedoporučujeme. Droždí nebo spíš jeho pachuť můžeme cítit při konzumaci chleba.

 

Nespěchejte

Pečení chleba není závod, a proto základním předpokladem je nespěchat. Je jedno, jestli pečete chléb v pekárně, nebo v troubě. Těsto je potřeba pořádně propracovat a nechat kynout do dvojnásobného objemu. Jakmile nakyne, opakujete to znovu a nakonec vyklopíte těsto na vál, kde dokyne. Mezitím si rozpálíte troubu.

fotografie těsta

Zadělávání těsta

Celý postup trvá okolo 3 hodin, ale čas se bude lišit, dle teploty na kynutí, nebo kvalitě droždí. Záležet bude i na poměru celozrnné či žitné mouky. Čím více bude v těstu žitné mouky, tím déle bude celý proces trvat.

Na pečení chleba můžete využít buď domácí pekárnu, nebo i troubu. To záleží na vás. V případě pečení kvasnicového chleba v domácí pekárně je dobré, zaměřit se na takové pekárny, kde můžete nastavit ruční proces a přizpůsobit délku pečení i kynutí dle potřeby.

 

Kurz pečení chleba online

Recepty na kváskové chleby najdete na internetu, ovšem pokud si nejste jistí a tápete, tak se přihlaste zdarma do online kurzu: „Pečeme kváskový chléb“ a nechte si poradit od profíka.

V kurzu se naučíte:

  • Jak správně udělat kvásek
  • Jak si správně připravit směs a uhníst těsto
  • Jak nechat chléb správně vykynout
  • Jak chléb upéct

Do kurzu se zdarma můžete přihlásit ZDE a začněte péct třeba už dnes.

 

Comments are closed.