Leckdo nedá na domácí jitrocelový sirup dopustit. K jeho výrobě je nezbytná rovnoměrná nízká teplota (využití lednice). Podívejte se na celý postup (recept) výroby sirupu z jitrocele proti kašli a chrapotu.
Jitrocelový sirup zrající pod zemí (v lednici) – recept
Sirup se tak jmenuje, protože musí zpočátku zrát zahrabaný pod zemí. Dnes se to dá obejít ledničkou. Důležitá je rovnoměrná nízká teplota, aby všechny cenné obsahové látky zůstaly zachované.

- Čerstvé listy jitrocele kopinatého nasekáme nahrubo a dáme do sklenice ve vrstvě vysoké 1 cm.
- Pokryjeme je 1 cm tlustou vrstvou cukru nebo tekutého medu. V tomto vrstvení pokračujeme, dokud není sklenice plná (poslední vrstvu tvoří cukr nebo med).
- Sklenici uzavřeme, zabalíme do plastového sáčku a vložíme do díry v zemi, hluboké asi 50 cm.
- Přikryjeme prkénkem a zasypeme zeminou.
- Místo si označíme a sklenici po 3 měsících vyzdvihneme.
- Pro méně odvážné postačí, když sklenici necháme celou dobu v lednici. Pokud však máte sirup jako dárek, už nebude mít tak silný příběh:)
- Cukr resp. med se s listy spojil v sirup. Je-li zbytků listů ještě hodně, tekutinu přecedíme.
Na co je dobrý jitrocelový sirup – účinky
Sirupu, který je při skladování v chladnu a temnu trvanlivý maximálně 1 rok, užíváme při kašli a chrapotu několikrát denně 1 čajovou lžičku.
Účinky jitrocelového sirupu:
- Tlumí kašel a chrapot
- Posiluje imunitní systém
POZNÁMKA: Celý postup výroby domácího sirupu z jitrocele a další informace čerpáme z knihy Moje domácí lékárna z léčivých bylin (autorka Karin Greiner). Více o knize níže.
Mimo jiné v knize také naleznete recepty na:
- Luční jitrocelovou „náplast“
- Jitrocelovou tinkturu
- Jitrocelové bonbony na kašel
Jitrocel kopinatý – sběr, co, kdy, jak?

Slizové látky, třísloviny, flavonoidy, hořčiny, iridoidy, saponiny, kyselina křemičitá, vitamíny (především C a B), minerální látky (zejména zinek a draslík) – seznam připomínající lékárnu. To všechno a ještě mnohem více je skryto v listech jitrocele kopinatého.
Mírní podráždění, působí protizánětlivě a antibakteriálně. Jeho hlavní síla spočívá v tom, že posiluje…více o účincích jitrocele kopinatého čtěte v knize Moje domácí lékárna z léčivých bylin zde >>
Mimo jiné se dozvíte, proč jitrocel kopinatý nespařujeme ani nevaříme!

Z jitrocele sbíráme mladé listy, přednostně na jaře před květem, v suchých dnech. Přepravujeme je opatrně a ihned je dáváme sušit – nesmějí vzniknout žádné otlaky. Sušíme nejlépe v sušičce. Listy, které zčernají, jsou bezcenné.
Právem tak knihu řadíme do naší knižní inspirace:
Název knihy: Moje domácí lékárna z léčivých bylin (podtitul sběr a zpracování bylin po celý rok)

Autor: Karin Greiner
Vydavatelství: Vydavatelství VÍKEND, s.r.o., 2017
Obsah knihy:


Chci si knihu koupit online hned teď >>