Jitrocelový sirup proti kašli – domácí výroba

 

Leckdo nedá na domácí jitrocelový sirup dopustit. K jeho výrobě je nezbytná rovnoměrná nízká teplota (využití lednice). Podívejte se na celý postup (recept) výroby sirupu z jitrocele proti kašli a chrapotu.

 

Jitrocelový sirup zrající pod zemí (v lednici) – recept

Sirup se tak jmenuje, protože musí zpočátku zrát zahrabaný pod zemí. Dnes se to dá obejít ledničkou. Důležitá je rovnoměrná nízká teplota, aby všechny cenné obsahové látky zůstaly zachované.

obrázek výroby domácího sirupu z jitrocele - ukázka z knihy Moje domácí lékárna z léčivých bylin

Recept na výrobu domácího sirupu z jitrocele

 

  • Čerstvé listy jitrocele kopinatého nasekáme nahrubo a dáme do sklenice ve vrstvě vysoké 1 cm.
  • Pokryjeme je 1 cm tlustou vrstvou cukru nebo tekutého medu. V tomto vrstvení pokračujeme, dokud není sklenice plná (poslední vrstvu tvoří cukr nebo med).
  • Sklenici uzavřeme, zabalíme do plastového sáčku a vložíme do díry v zemi, hluboké asi 50 cm.
  • Přikryjeme prkénkem a zasypeme zeminou.
  • Místo si označíme a sklenici po 3 měsících vyzdvihneme.
  • Pro méně odvážné postačí, když sklenici necháme celou dobu v lednici. Pokud však máte sirup jako dárek, už nebude mít tak silný příběh:)
  • Cukr resp. med se s listy spojil v sirup. Je-li zbytků listů ještě hodně, tekutinu přecedíme.

 

Na co je dobrý jitrocelový sirup – účinky

Sirupu, který je při skladování v chladnu a temnu trvanlivý maximálně 1 rok, užíváme při kašli a chrapotu několikrát denně 1 čajovou lžičku.

 

Účinky jitrocelového sirupu:

  • Tlumí kašel a chrapot
  • Posiluje imunitní systém

 

POZNÁMKA: Celý postup výroby domácího sirupu z jitrocele a další informace čerpáme z knihy Moje domácí lékárna z léčivých bylin (autorka Karin Greiner). Více o knize níže.

Mimo jiné v knize také naleznete recepty na:

  • Luční jitrocelovou „náplast“
  • Jitrocelovou tinkturu
  • Jitrocelové bonbony na kašel

 

Jitrocel kopinatý – sběr, co, kdy, jak?

na poli volně rostoucí jitrocel kopinatá

Jitrocel kopinatý – sběr např. na výrobu domácích sirupů

 

Slizové látky, třísloviny, flavonoidy, hořčiny, iridoidy, saponiny, kyselina křemičitá, vitamíny (především C a B), minerální látky (zejména zinek a draslík) – seznam připomínající lékárnu. To všechno a ještě mnohem více je skryto v listech jitrocele kopinatého.

Mírní podráždění, působí protizánětlivě a antibakteriálně. Jeho hlavní síla spočívá v tom, že posiluje…více o účincích jitrocele kopinatého čtěte v knize Moje domácí lékárna z léčivých bylin zde >>

Mimo jiné se dozvíte, proč jitrocel kopinatý nespařujeme ani nevaříme!

Ukázka z knihy Moje domácí lékárna z léčivých bylin

 

Z jitrocele sbíráme mladé listy, přednostně na jaře před květem, v suchých dnech. Přepravujeme je opatrně a ihned je dáváme sušit – nesmějí vzniknout žádné otlaky. Sušíme nejlépe v sušičce. Listy, které zčernají, jsou bezcenné.

 

Právem tak knihu řadíme do naší knižní inspirace:

Název knihy: Moje domácí lékárna z léčivých bylin (podtitul sběr a zpracování bylin po celý rok)

obal knihy Kniha Moje domácí lékárna z léčivých bylin

Obálka knihy Moje domácí lékárna z léčivých bylin

Autor: Karin Greiner

Vydavatelství: Vydavatelství VÍKEND, s.r.o., 2017

Obsah knihy:

stránka s obsahem knihy Moje domácí lékárna z léčivých bylin

Kniha Moje domácí lékárna z léčivých bylin – obsah 1. část

 

stránka s obsahem knihy Moje domácí lékárna z léčivých bylin

Kniha Moje domácí lékárna z léčivých bylin – obsah 2. část

 

Chci si knihu koupit online hned teď >>

 

 

Comments are closed.