Kaštanová domácí tinktura z francovky – postup výroby

 

Jírovec maďal neboli koňský kaštan, je jeden z nejznámějších a také nejkrásnějších stromů. Na jaře oslňuje bohatým květenstvím, na podzim láká k procházkám kolem silných kmenů a sbírání jeho semen – kaštanů.

Tento mohutný strom se v Evropě rozšířil až během 16. století, ale od počátku se o něm vědělo, že má silné léčivé až magické účinky. Připravte si s námi kaštanovou domácí tinkturu z francovky.

 

Léčivé účinky kaštanu

kaštany visí na stromě kaštan koňský

Kaštan koňský

 

Říká se, že kaštany po kapsách či pod polštářem pohlcují negativní energii. Zato působení odvarů a tinktur je již spolehlivě prokázáno díky izolaci saponinu aescinu.

dlaně rukou a na nich leží kaštan ve slupce

Kaštan a jeho léčebné účinky

 

Aescin působí především proti otokům a zánětům. Dále napomáhá k cirkulaci krve v drobných cévách, zvyšuje odolnost vlásečnic, urychluje vstřebávání podlitin, snižuje bolestivost kloubů u artritid a využívá se v léčbě bolestivých onemocnění páteře s projevy výhřezu plotének.

 

Čtěte také: Podzimní výzdoba z kaštanů – inspirace

 

Skvělou službu vám také prokáže při pocitu těžkých nohou nebo svědění kůže z důvodu ekzému. Mužům dovede ulevit při zvětšené prostatě, ženy ho mohou zase využít jako tonikum na pleť. Působení aescinu je tedy velmi široké. Ideálním prostředkem pro získání této léčivé látky je domácí příprava tinktury.

 

Recept na kaštanovou tinkturu z francovky

Na výrobu budete potřebovat:

  • 25-30 kaštanů
spousta oloupaných kaštanů na hromádce

Kaštany na výrobu tinktury

 

  • dostatečné množství francovky, přibližně 500 ml
skleněná lahvička alpy francovky stojí na stole - bude použita na výrobu kaštanové tinktury

Francovka Alpa na výrobu kaštanové tinktury

  • ostrý nůž a struhadlo
  • skleněnou uzavíratelnou nádobu

 

Postup výroby:

  1. Čerstvé kaštany zbavené ostnaté tobolky oloupejte ostrým nožíkem.
  2. Jádra nastrouhejte na jemném struhadle, nebo alespoň rozkrájejte na čtvrtiny a nasypte do sklenice.
  3. Obsah zalijte francovkou tak, aby byly nastrouhané či nakrájené kaštany zcela ponořeny.
  4. Nádobu uzavřete a na tři týdny postavte na tmavé místo.
  5. Ideálně každý den obsah sklenice protřepejte, aby se léčivé látky uvolňovaly do alkoholu rovnoměrně.
  6. Po uplynutí potřebné doby nálev slijte do čisté uzavíratelné sklenice přes jemné pláténko.
  7. Základní tinktura je připravena k použití.

Hotovou tinkturu skladujte na temném místě nejlépe v tmavé láhvi. Extrakt pak můžete zpracovávat dále a vyrobit z něj chladivý gel na křečové žíly, hřejivou masážní emulzi, zvláčňující mast na ekzém a množství dalších přírodních produktů.

 

VIDEO: Další recept na výrobu kaštanové tinktury

 

Zajímají vás léčebné účinky kaštanů? Tak sdílejte tento článek. Děkujeme.

 

Comments are closed.