Naučte se pečovat o ovocné stromy a dočkejte se bohaté úrody

Správná technika řezu ovocných stromků je doslova klíčovým uměním v péči o ovocné stromky. Díky ideálnímu načasování a vedení řezu si zajistíte nejen bohatou úrodu, ale ušetříte si i starosti s nejrůznějšími chorobami a škůdci ovocného dřeva. Ideální je začít v době výsadby mladých stromků výchovným řezem, avšak ani u vzrostlých stromků není zdaleka nic ztraceno. Starší korunu můžete snadno obnovit, zmladit a prosvětlit.

Pokud si s péčí o ovocné stromy nevíte rady a potřebujete poradit, je pro vás ideální online kurz Péče o ovocné stromy a jejich údržba řezem. V tomto online kurzu se dozvíte vše potřebné, abyste s úspěchem dosáhli uspokojivého výsledku. Trpělivá péče vám přinese radost ze stálého koloběhu života a stromy vám za vaši pozornost poděkují těmi nejchutnějšími plody.

Opravdu musíme ovocné stromy prořezávat?

V současné době se rozmáhá trend permakultury a přirozeného zahrádkářství, který do růstu užitkových dřevin nikterak nezasahuje. I takový strom ponese ovoce, avšak plody budou malé, méně chutné a často napadené škůdcem či chorobou. Tomuto stavu lze snadno předejít cíleným řezem, který udrží korunu otevřenou s přístupem slunce a proudícího vzduchu. V počátcích se řez dřevin může zdát složitý, a proto je vhodné dát na rady odborníka, který vám vše důležité vysvětlí a ukáže. Následovat můžete rady a tipy zkušeného zahradníka Jana Papeže, který vás provede celou problematikou. Díky tomu se budete moci radovat ze zdravých stromků a kvalitní úrody ovoce.

Zahradník v online video kurzu ukazuje kdy a jak stříhat ovocné stromy
Chcete umět obnovit střihem a prořezem starší vzrostlé koruny ovocných stromů?

Plody z opečovávaných stromků obsahují díky většímu množství cíleně proudící mízy také mnohem více vitamínů a minerálů než drobné plody divoce rostoucích dřevin. Kurz vám navíc ušetří nemalé peníze za zbytečné postřiky či nápravu dalších škod způsobených neodborným zásahem. V neposlední řadě správně vedené stromy plodí po delší dobu, protože nevhodným či žádným řezem urychlujete stárnutí stromu.

Co se v kurzu naučíte?

Jednotlivé ovocné dřeviny se od sebe liší jak výškou kmenu, tak tvarem koruny. Během prořezávání musíte respektovat přirozený růst stromu, abyste dosáhli co největšího výnosu bez rizika vyčerpání a poškození dřeva vahou úrody. Jinak postupujeme u vysokokmenu a jinak například u čtvrtkmenu nebo zákrsku. A i když vám to může znít složitě, věřte, že po absolvování kurzu budete vše s přehledem ovládat. Zajímá vás, co vše se během něho naučíte?

  • všechny způsoby řezů ovocných stromků
  • postup při prostřihávání větví
  • obnovit, zmladit a prosvětlit starší korunu
  • jak na výsadbu nového stromku
  • chránit stromy proti škůdcům a chorobám
Zahradník ukazuje mladý ovocný stromek nachystaný na výsadbu
Jak na výsadbu a střih mladého ovocného stromku – naučte se to v online kurzu

Jan Papež vám ukáže a vysvětlí péči o ovocné stromy od výsadby až po jejich stáří. Dozvíte se, kdy je vhodné prořezávat jádroviny, peckoviny či třeba ořešáky. Také se na strom začnete dívat jako na celek tvořící dokonalý systém rovnováhy kořenů a koruny.

Kurz vám samozřejmě pomůže i s výběrem vhodného nářadí, které vydrží sloužit po mnoho let. Dále vás upozorní na bezpečnostní zásady při řezání a probírce větví. Především u starších a vzrostlých stromů hrozí nebezpečí poranění při práci, neboť jsou větve již dlouhé a těžké a špatně se s nimi manipuluje. Díky informacím z online kurzu ale budete moc dobře vědět, jak pracovním zraněním předcházet.

Zahradník ukazuje vzrostlou korunu ovocného stromu nachystanou k prořezu a střihu
Jak na prořez starého stromu – podívejte se zdarma na online kurz a naučte se to

Milujete svou zahradu a stromy na ní? Souhlasíte s tím, že je ovocným sromům potřeba věnovat správnou péči? Tak článek sdílejte. Děkujeme.

Vyrábíme indiánský lapač snů, díl 1. – význam barev 19. 2. 2019
Škola kouzel Pavla Kožíška 27. 4. 2018
Paličkování – základy, potřeby, podvinky 13. 1. 2016
5 tipů na nejoblíbenější vonné svíčky pro ženy 4. 11. 2018
Dekorace ze šišek – inspirujte se 15. 12. 2021
Cookie Consent with Real Cookie Banner