Olejomalba – výroba vaječné tempery

 

Když se řekne olejomalba, vybaví se nám většinou slavní malíři, jako např. Rembrandt, Rubens nebo z českých umělců Petr Brandl či Karel Škréta. Olejomalba je jedna z nejstarších malířských technik. Historie olejomalby sahá do 15. století. V té době se ovšem nevyužívaly akrylové barvy, ani tempery, tak, jak je známe dnes, ale tzv. vaječné tempery. V čem se vaječné tempery liší od dnešních a jak si je vyrobíte? Čtěte dál. 🙂

 

Olejomalba historie

Vznik této výtvarné techniky není přesně znám. Olejomalba se vyvinula postupně z mastných temper.  Vrstvy pojené olejem můžeme najít na obrazech Mistra Thoedorika, známého jako malíře deskových obrazů a nástěnných maleb v období vrcholné české gotiky. V 15. století olejomalbu můžeme vidět na obrazech Jana van Eycka, nizozemského malíře, který se svým bratrem tuto výtvarnou techniku významně zdokonalil.

V té době, se olejomalba využívala především na dřevěné podložky a kovové folie. S malířským plátnem se ve větší míře můžeme setkat až v 16. století. Malíři si plátno natáhli a hřeby připevnili na dřevěný rám nebo vypnuli provazem na kovové konstrukci.

Fotografie malířského plátna
Malířské plátno

 

Vaječné tempery

Předchůdcem byly tzv. vaječné tempery. Rozdíl mezi temperami, které známe dnes a vaječnými temperami je v pojidle (emulgátor). Jeden z nejstarších emulgátorů je právě vejce a vy si můžete takovou vaječnou temperu doma vyrobit.

Fotografie akrylových barev
Akrylové barvy

 

Domácí výroba vaječného pojidla (emulze)

Jak na výrobu vaječné tempery? Nejprve si vyrobíme vaječné pojidlo a pak už je to hračka. Výroba se odvíjí od každého samotného umělce. Každý to má trochu jinak, ale základ se neliší.

 

Co budete potřebovat na výrobu vaječného pojidla?

  • 1 žloutek (celé vejce)
  • Lněný olej nebo makový olej
  • Voda, glycerin

 

Čtěte také: Olejomalba snadno a rychle – technika Bob Ross

 

Postup:

  • Výroba ze žloutku – žloutek utřeme s polovičním množstvím lněného oleje a dle potřeby rozředíme vodou a konzervujeme glycerinem.
  • Výroba z celého vejce – oddělíme žloutek od bílku, utřeme s olejem a přidáme ušlehaný bílek. Ředíme vodou dle potřeby a konzervujeme glycerinem.

Tuto emulzi přidáte do tempery a je to. Výhodou takto upravených barev je pomalejší tmavnutí a vysychání.

 

Fotografie obrazu vytvořeného technikou olejmalba
Obraz vytvořený technikou olejomalba

 

Kurz olejomalby

Nejste si tak úplně jistí jak na to? Navštivte kurz olejomalby a zkuste si namalovat svůj první obraz pod dohledem profesionála.

Fotografie plátna a výtvarných potřeb
Kurz „Kouzlo olejomalby“

 

V 2 denním kurzu „ Kouzlo olejomalby“ se naučíte:

Zde vidíte ukázky obrazů absolventů kurzu „kouzlo olejomalby“.

Fotografie obrazu vytvořeného technikou olejomalba
Obraz od absolventa kurzu „Kouzlo olejomalby“

 

Fotografie obrazu vytvořeného technikou olejomalba
Obraz od absolventa kurzu „Kouzlo olejomalby“

 

Učte se z pohodlí domova

V případě, že byste se raději učili z domova, tip na on-line kurz technikou Bob Ross najdete v článku „Olejomalba snadno a rychle“.

 

 

Technika pouring aneb neplačte nad rozlitou barvou 30. 1. 2022
Šité korálkové šperky – technika, návody, postupy 5. 8. 2014
Rozhovor s Míšou Vopelkovou a návod na podzimní věnec na dveře 25. 10. 2021
Jak na přírodní bylinnou koupel z levandule 13. 8. 2019
Šalvějové domácí sirupy – postup výroby 14. 5. 2019
Souhlas se soubory cookie pomocí Real Cookie Banneru