Pampeliška jako léčivý dar přírody. Ochutnejte med, tinkturu nebo víno z pampelišek

Všudypřítomná pampeliška rozzáří na přelomu jara a léta svými květy nesekané louky a trávníky, okolí domů i chodníků. Mnozí ji vidí jen jako nepříjemný plevel s odolným kořenem a snaží se ji vystrnadit ze zahrádky ručně či chemickými herbicidy. Jak už ale napovídá oficiální název – smetánka lékařská byla vždy vysoce ceněna pro své blahodárné účinky na lidské zdraví. Již v antickém Řecku se využívala ke kosmetickým účelům a také proti slabosti a únavě. Známý filozof a lékař Avicenna s ní dokonce léčil překrvení jater.

Krásnou pampelišku je jednoduché rozeznat od ostatních bylinek

Pampelišku od ostatních bylinek není složité rozeznat. Tato vytrvalá rostlina rozprostírá bohatou růžici listů nízko při zemi a na dutých stvolech otevírá své zářivé květenství pro bezpočet hmyzu. Jako medonosná květina nabízí pastvu především včelám. Po odkvětu se květní úbory mění v bílé chmýří, které větrem roznese semena daleko do okolí.

Obsah účinných látek v pampelišce

Mladé listy pampelišky jsou bohatým zdrojem vitaminu C, celé řady B vitaminů a také v tucích rozpustných vitaminů K, E a A. Rostlina dále obsahuje křemík, vápník, hořčík, železo a mnoho dalších prvků. Nalezneme v ní i velké množství flavonoidů, fytosterolů, lecitinu, pektinů, proteinů, pryskyřice a jiných látky, které činí ze smetánky opravdový poklad přírody. Listy můžete dokonce využít do salátů. Stačí rostlinu přiklopit hrncem či mísou, aby listy získaly bělavý nádech a přestaly být hořké.

Mladé listy a květy pampelišky

Pampelišková očistná kúra

Pro jarní detoxikaci těla se hodí nejen kopřivy, ale právě také smetánka lékařská. Jarní pampeliškovou kúru na posílení jater a odstranění zimní únavy doporučovala i velice známá bylinkářka Maria Treben, která účinky pampelišky velice vychvalovala. Léčebná kúra trvá po dobu čtrnácti dnů a je během ní nutné každý den sníst alespoň 5–10 čerstvě utržených stvolů. Žvýkejte je ale pomalu, aby se hořká šťáva dokonale uvolnila z rostliny a promísila se se slinami. Diabetici by měli konzumovat stvoly pampelišek po celou její sezónu kvetení pro vysoký obsah inulinu a látek, které podporují činnost slinivky.

Čím je pampeliška výjimečná?

Pampeliška (smetánka) lékařská – bylinné využití je velmi rozsáhlé

Pampeliškové listy vynikají močopudnými účinky. Využívají se proto ke zmírnění otoků a ke snížení krevního tlaku. Výhodou je, že nesnižují obsah draslíku v krvi, čímž nehrozí projevy jeho nedostatku, jako jsou svalové křeče, bolesti hlavy a zvýšená únava. Kořen smetánky zvyšuje činnost jater a udržuje je ve skvělé kondici. Přes játra také podporuje trávení. Navíc inulin obsažený v celé rostlině krmí naše přátelské bakterie ve střevech, které jak moderní poznatky ukazují, jsou velice důležité pro náš střevní mikrobiom, jenž je naprostým základem imunity a psychického zdraví. Vědci toto různorodé společenství bakterií ve střevech označují za náš druhý mozek.

S činností jater souvisí také hormonální rovnováha, která může být vlivem stresujícího života negativně ovlivněna. Pitím pampeliškového čaje ale můžete harmonizovat hladinu hormonů, což je důležité především pro ženy v souvislosti s menstruačním cyklem.

Poměrně čerstvým objevem je schopnost pampelišky vyvolat buněčnou smrt ve zhoubném melanomu bez jakýchkoliv vedlejších účinků či poškození okolních zdravých buněk. Toto průlomové zjištění je natolik nadějné, že se stalo předmětem dalšího výzkumu extraktu pampeliškového kořene.

Kdy sbírat a jak sušit kořen smetánky lékařské

Kořen pampelišky a jeho léčivé účinky

Nejvíce účinných látek se nachází v kořeni, který v dobrých podmínkách dokáže dorůst délky až dvou metrů! Sbírejte jej v období, kdy pampeliška nekvete a nedává sílu do nadzemních částí rostliny. Vhodná doba je tedy před kvetením časně v dubnu nebo po odkvětu v září a říjnu, kdy bylina koncentruje své síly v přípravě na zimu. Sbírejte nejlépe víceleté kořeny, neboť obsahují vyšší obsah látek a také jsou o poznání silnější. Ihned po sběru je omyjte, důkladně očistěte, nakrájejte a usušte. Teplota sušení nesmí přesáhnout 40 °C, jinak přijdete o cenné látky. Dobře usušený kořen se snadno láme a na lomu je mléčně bílý. Takto připravený kořen využijete především do čajů.

Tinktura z pampelišky

Bylinnou tinkturu připravujte z mírně proschlého kořene pampelišky. Mějte na paměti, že se nikdy nenakládá čerstvě omytý! Pro přípravu tinktury použijte líh o síle 80 % a macerujte po dobu 2–3 týdnů na světlém místě, ale ne na přímém slunečním světle. Po scezení uložte tinkturu do tmavé nádobky na temné místo ve spíži. Pampeliškovou tinkturu užívejte po dobu tří týdnů. Dávkování se odvíjí podle tělesné hmotnosti, respektive stačí 1 kapka na 1 kg váhy.

Pampeliškový med neboli sirup

Mnozí lidé si z květů pampelišek připravují hustý sirup, nesprávně označovaný jako med. Na přípravu budete potřebovat:

  • cca 300 květů pampelišek
  • 1 citron a 1 pomeranč nejlépe v bio kvalitě
  • 1 l vody
  • 1 kg třtinového cukru

Důkladně omyté květy pampelišek povařte ve vodě spolu s kůrou citrusů a jejich šťávou na mírném plamenu po dobu 10–20 minut, dokud se nezbarví do mírně hnědé tekutiny. Odvar nechte vychladnout a uložte jej do chladna a temna na 24 hodin. Poté tekutinu slijte, přisypejte cukr a svařte obsah do konzistence sirupu. Ten pak vlijte do sklenic a pevně zavíčkujte.

VIDEO: Další recepty na pampeliškové sirupy (medy)

Pampeliškové víno

Ze zářivých květů smetánky si můžete připravit také víno. Postup se v podstatě neliší od přípravy medu, jen odpadá delší redukce na sirup, a citron s pomerančem se přidává až k fázi kvašení. Na výrobu 5 l vína potřebujete:

  • 1 l pampeliškových květů
  • 1,5 kg cukru
  • 1 citron a pomeranč
  • vinné kvasinky nebo droždí
  • vodu

Vychladlý cukrový odvar spolu s plátky citrusů přelijete do demižonu nebo pětilitrové sklenice a přidejte vinné kvasinky či droždí. Můžete využít vinný klobouček, ale stačí hrdlo přetáhnout potravinovou fólií a udělat do ní drobné otvory. Víno kvasí zhruba 6 týdnů. V té době klesnou citrusy ke dnu. Po stáčení uchovejte v chladu a temnu.

Pampelišková mast

Zevní použití smetánky stojí neprávem ve stínu měsíčkové a kostivalové masti. Přitom má s nimi pampeliška srovnatelné účinky. Působí jak na zdraví kloubů, tak i svaly a kůži. K přípravě léčivé masti potřebujete:

  • 2 hrsti mírně zavadlých květů
  • za studena lisovaný olej v bio kvalitě či bambucké máslo
  • včelí vosk

Nejdříve musíte vyrobit bylinný macerát. Květy musí být v oleji zcela ponořené po dobu 4–6 týdnů. Použijete-li pevný kokosový olej či bambucké máslo, musíte macerát pravidelně prohřívat. V tom případě jeho výroba trvá mnohem kratší dobu, zhruba 3–4 dny. Poté olej přeceďte přes jemné plátno. Chcete-li dosáhnout krémové konzistence, olej mírně zahřejte a vmíchejte do něj včelí vosk. Po splynutí ingrediencí vlijte směs do čistých nádobek.

VIDEO: o pampelišce

Květ pampelišky je výjimečný i po konci životního cyklu

Používáte pampelišku jako bylinku? Vyrábíte si domácí pampeliškový sirup nebo tinkturu? Tak článek sdílejte. Děkujeme.

Pěstování avokáda z pecky – naše zkušenosti krok za krokem 21. 4. 2019
Rozhovor s Míšou Vopelkovou a návod na podzimní věnec na dveře 25. 10. 2021
Rozhovor s Vendou Beránkem a videonávod na dřevěnou lžíci 4. 8. 2018
Návody na háčkování – háčkovaný obal na krabičku od Petry Burgerové 20. 4. 2018
Rozhovor s Vendulou Maderskou a návod na háčkovanou kabelku s chobotničkou Aničkou 30. 7. 2018