Poznejte sílu kopřiv. Připravte si z nich účinný postřik nebo sirup

Nejeden bylinkář o kopřivě tvrdí, že kdyby lidé znali její léčivé účinky, už by ji nikdy ze záhonku nevytrhli a pěstovali by pouze ji. Je však kopřiva skutečně tak zázračná? Nebo je to jen velmi přeceňovaný plevel? Pojďte společně s námi kopřivu dvoudomou poznat blíže.

Kopřivu není potřeba nijak složitě popisovat. Mezi ostatními rostlinami je dobře rozpoznatelná. V dobrých podmínkách, kde je půda bohatá na dusík, dorůstá výšky až dvou metrů. Najdete ji proto v blízkosti pastvin, na rumištích, podél cest, břehů potoků a rybníků. U nás se můžeme setkat s kopřivou dvoudomou a menší kopřivou žahavkou. Obě mají stejné účinky i využití.

Využití kopřiv je téměř neomezené

Proč kopřiva pálí?

Celá rostlina je hustě pokryta tvrdými křemičitými chloupky, které jsou křehké jako sklo. Při dotyku naruší kůži a zlomí se. Ostrou jehličkou se do ranky vyplaví směs dráždivého histaminu, acetylcholinu a kyseliny mravenčí. Tuto ochranu si kopřiva vybudovala z jednoduchého důvodu – aby ji nespásala divoká zvířata, neboť obsahuje obrovské množství živin. Na zmírnění lokální reakce v podobě puchýřků skvěle funguje rozemnutí listu jitrocele kopinatého.

Křemičité chloupky způsobují pálivost kopřiv

Co kopřivy obsahují?

Kromě již výše zmíněného křemíku a látek v chloupcích obsahují kopřivy až 4 % hodnotných bílkovin, kvalitní tuk, který najdeme především v semínkách, vysoké množství vitamínů (A, E, K, B, C), minerálů, chlorofylu a dalších biologicky aktivních látek. Veškeré složení je v dokonalé vzájemné souhře, čímž se zvyšuje biologické využití kopřivy pro zdraví.

Z minerálů můžeme zmínit např. vápník, železo, hořčík, fosfor a mnoho dalších. Stopové prvky jako zinek, selen, měď, chrom, jod, síra atd. podporují vstřebávání a využitelnost minerálů a vitamínů v těle. Dalšími důležitými látkami jsou také serotonin, fytosteroly, flavonoidy, třísloviny a enzymy, které chrání například před zvětšením prostaty.

Léčivé účinky kopřivy

Mnoho lidí má v povědomí, že je kopřiva využívána především pro jarní očistu organismu. Po zimě býváme vyčerpaní a mnohdy trpíme i tzv. jarní únavou. Naše imunita se celou zimu vypořádávala se zvýšeným množstvím virů, sušším vzduchem a nedostatkem slunečního záření. Kopřiva nám na jaře dokáže dodat vše potřebné. Ale především zde platí – všeho s mírou. Intenzivní kúra nesmí trvat déle než 3–4 týdny, jinak může dojít k podráždění ledvin, močových cest či žaludečním potížím. Kopřiva je totiž jednou z nejsilnějších bylin.

Poznejte léčivé účinky kopřiv

Zevně ji využijete k léčbě kloubů a dermatitid nejrůznějšího původu, od akné, přes ekzém po revmatická onemocnění. Posiluje pokožku, vlasy i nehty, dezinfikuje a podporuje hojení. Stačí, když využijete odvar k oplachům a koupelím. Odvážnější mohou zkusit i cílené žahání. Čerstvé kopřivy intenzivně prokrví pokožku a působí protizánětlivě. Vnitřně kopřiva pomáhá k regeneraci celého organismu.

Recept na kopřivový sirup

Jednou z příjemných forem konzumace kopřivy je sirup, který v letních dnech dokáže osvěžit tělo i mysl. Příprava je jednoduchá. Budete potřebovat:

  • 2 l vody
  • 40 vrchních částí kopřiv
  • 1,5 kg cukru či medu
  • 2 citrony, nejlépe v bio kvalitě

Postup je jednoduchý. Stačí čisté kopřivy ponořit do horké vody s plátky citronu a nechat 24 hodin louhovat. Po scezení pak přidejte cukr, přivedete k varu a následně nalijete do sterilizovaných sklenic.

Recept na kopřivovou mast

Na vleklé problémy lze využít i domácí mast z kopřiv. Kromě kožních a revmatických onemocněních se uplatňuje také v léčbě bércových vředů a křečových žil. Přípravu zvládne opravdu každý. Připravte si:

  • 250 g sádla nebo nerafinovaného bambuckého másla
  • 1–2 hrsti kopřivových listů
  • hrnec
  • plátno
  • kelímky či skleničky s víčkem

Tuk rozehřejte na cca 60 °C a vhoďte do něj nadrobno pokrájené listy. Poté buď udržujte konstantně teplotu po dobu 5 hodin, nebo během dvou dnů několikrát opakujte cyklus zahřívání a postupného chladnutí. Obsah pak sceďte přes plátno a nalijte do čistých nádob s víčky.

Kuchyňské využití kopřivy

Rostlinu můžete zpracovat jako špenát, do polévek i slaných nákypů a koláčů. Zvláštní pozornost si však zaslouží semínka. V době antiky byla považována za nejsilnější afrodisiakum. Pro vysoký obsah esenciálních mastných kyselin jako je omega 3 a 6 se dají považovat za opravdovou superpotravinu. Využijete je k posypání kaší, do smoothie, dezertů a slaných jídel. Samotná chutnají trávově až ořechově.

Využití v zahradě

I v praktickém využití okolo domu zaujímá kopřiva přední místa. Díky vysokému obsahu živin se skvěle hodí jako organické hnojivo. Dodá půdě celou škálu živin, podpoří rostliny v růstu i obranyschopnosti proti chorobám a škůdcům.

Hnojivo z kopřiv

Kopřivové hnojivo neboli jícha se připravuje kvašením v nekovové nádobě. Tu naplníte ze ¾ nasekanými celými kopřivami, zalijete dešťovou vodou a necháte 2–4 týdny kvasit. V mezičase můžete obsah promíchávat. Až nálev získá temně zelenou barvu a přestane tvořit bublinky na povrchu, je připraven k použití. Hnojivo používejte v poměru 1:9 až 1:50 k vodě podle potřeby rychlosti hnojení. Vymacerované rostliny využijte buď na kompost či jako mulč.

Postřik na mšice z kopřiv

Výluh z kopřiv je skvělým prostředkem také proti škůdcům a některým chorobám. Hodí se na mšice, molice, plísně i americké padlí. Na venkovní rostliny lze využít i kvašenou jíchu, pokud vám nebude vadit typický zápach. Do vnitřních prostor raději použijte jen několikadenní výluh, obvykle se udává doba přípravy 3-4 dny. Postřik musí rostliny dokonale smáčet, je proto vhodné do něj přidat pár kapek jaru a trochu oleje. Zesílíte tak jeho účinky.

Postřik na mšice z kopřiv je stejně účinný jako beruška či mravenec

Návod na velikonoční drátované vejce od Lucie Vernerové 14. 3. 2018
Herdule na paličkování 15. 11. 2017
Vyrobte si vlastní přírodní kosmetiku doma – s kurzem “Domácí přírodní kosmetika” 6. 7. 2023
Podložka pod hrnce 29. 6. 2016
Jak zasadit avokádo do hlíny – naše zkušenosti a rady 11. 5. 2019
Souhlas se soubory cookie pomocí Real Cookie Banneru