Rýmovníkové domácí sirupy – postup výroby

 

Plectranthus amboinicus lidově rýmovník je léčivá rostlinka, kterou můžete pěstovat i doma na parapetu či na balkóně. Na nesnesitelný bolehlav a rýmu ze všeho nejvíce zabírá rýmovníkový sirup, jehož postup vám v následujících řádcích prozradíme.

Rýmovník je známý zejména pro své protizánětlivé a protiplísňové účinky, díky nimž se řadí mezi blahodárné pomocníky v boji proti chřipce, nachlazení a astmatu. Účinky rýmovníku jsou ale mnohem rozsáhlejší, stejně tak jako možnosti, jak jej využít.

 

Možnosti využití a pěstování rýmovníku

 

1.      Sirup z rýmovníku za studena – nejméně pracný způsob

bylinka rýmovník zasazená v květináči

Rýmovník na výrobu sirupu nebo medu

Výhoda výroby rýmovníkového sirupu za studena spočívá v uchování více léčivých a tělu prospěšných látek než při jeho vaření. K jeho přípravě budete ale potřebovat větší množství rýmovníkových listů, což pro někoho může představovat nevýhodu. Pokud ale doma máte víceletý rozrostlý rýmovník, který potřebuje zaštípnout, je pro vás tento způsob přípravy sirupu ten pravý.

Co budete potřebovat:

  • uzavíratelnou sklenici např. od okurek
  • velké množství listů rýmovníku
  • cukr krupice cca 1 kg (záleží na velikosti zvolené nádoby)
  • šťávu a plátky chemicky neošetřených citronů
  • dle chuti pomeranč či limetku

 

ve sklenici jsou vrstvy cukru, listů z rýmovníku a cítrón. Vše na výrobu domácího sirupu z rýmovníku

Sirup z rýmovníku za studena – postup

 

Postup:

Ze všeho nejdříve sklenici pečlivě vymyjte, ať snížíte riziko tvorby plísně v budoucím sirupu, opláchněte lístky rýmovníku a nakrájejte je na poloviny. Stejně tak opláchněte citron, limetku či pomeranč a pokrájejte je na plátky. Na dno sklenice nasypte vrstvu cukru, na to pohoďte plátky citrusů a listy rýmovníku. Takto dále vrstvěte, dokud nebude sklenice zcela plná. Na závěr přidejte šťávu z citronu a zasypte vrstvou cukru. Jako poslední musí být cukr, který působí jako konzervant.

Sklenici zašroubujte a nechte odležet několik týdnů. Pozorovat byste měli změnu konzistence ze sypké na kašovitou. Podle potřeby můžete obsah sklenice zlehka promíchat či upěchovat lžící. Průběžně také kontrolujte, zda se ve sklenici netvoří plíseň. Pokud začnete pozorovat i sebemenší náznaky plísně, budete muset obsah nádoby vyhodit a začít od znovu.

Jakmile se vytvoří kaše, můžete ji přecedit přes plátno do čistých uzavíratelných sklenic. Hotový sirup skladujte v ledničce případně někde jinde v chladu.

 

VIDEO: postup výroby sirupu z rýmovníku za studena

 

 

2.      Rýmovníkový sirup s granátovým jablkem – dvojitá porce účinných látek

Tento recept na sirup z rýmovníku patří mezi vařené varianty. Jeho příprava je trochu složitější než u předchozího receptu, za to je však díky granátovému jablku bohatší na prospěšné látky.

Již v antice bylo granátové jablko pokládáno za symbol krásy a mládí. Později mnohé studie příznačně potvrdily, že granátové jablko zpomaluje proces stárnutí buněk. Díky rýmovníkovému sirupu s granátovým jablkem tak zabijete dvě mouchy jednou ranou – posilníte imunitní systém a omladíte se na těle i na duchu.

Co budete potřebovat:

  • listy rýmovníku
  • granátové jablko
  • pomeranč
  • citron
  • 1 kg třtinového cukru
  • vodu – množství podle velikosti hrnce

Postup:

Listy rýmovníku propláchněte vodou a dejte je do hrnce společně s na plátky nakrájeným citronem, pomerančem a zrníčky granátového jablka. Vše nejlépe v bio kvalitě. Obsah hrnce zalijte po okraj vroucí vodou. Hrnec zakryjte utěrkou a nechte minimálně jeden den v klidu vylouhovat.

Po vyluhování obsah hrnce přeceďte, přidejte do něj cukr a zahřívejte na plotně, dokud se cukr úplně nerozpustí. Poté ztlumte plamen a nechte sirup za občasného míchaní zhoustnout a ztmavnout. Horký sirup nalijte do skleniček, pečlivě uzavřete a nechte dnem vzhůru vychladnout. Sirup uchovávejte v chladu a neděste se toho, když ještě více zhoustne.

 

Čtěte také: Rýmovníkové domácí medy – postup výroby

 

Comments are closed.