Textilní průmysl a konopí jsou ruku v ruce po stovky let. Už staří Číňané využívali konopného vlákna pro výrobu provazů i tkanin. S konopnými lany, plachtami a dalšími výrobky jsme se mohli setkat také u Vikingů. Využití byliny v tomto odvětví však přetrvává dodnes. Podobně je na tom konopí také v potravinářství, ve kterém v posledních letech zažívá velký boom – zejména pak mezi lidmi, kteří se zajímají o zdravé stravování. Pojďme se tedy blíže podívat na to, jakou roli dnes konopí v průmyslu hraje a co všechno z něj lze vyrobit.
Konopí v textilním průmyslu
Pěstování konopí na výrobu vlákna
Pro výrobu konopného vlákna a textilu se využívá technické konopí. Jeho pěstování je omezeno platnou legislativou, která mimo jiné nařizuje zákaz získávání THC nebo konopné pryskyřice. Tyto látky nás v souvislosti s textilním průmyslem příliš nezajímají, nicméně i zde je nutno postupovat dle zákona.
Pěstitel musí například dbát na to, aby vysazoval odrůdu, u níž obsah THC nepřekročí 0,3 %. Další podmínkou je evidence takového zemědělce, případně velikosti plochy, na které je konopí pěstováno. Skutečnost se ohlašuje na místním celním úřadě, přičemž jeho pracovníci jsou oprávněni také provádět kontroly. Při zpracování rostliny je pak nutné postupovat tak, aby výstupem nebyla návyková látka. Bavíme-li se o výrobě přízí, jistě bude toto pravidlo dodrženo.
Pro výrobu konopného vlákna se tedy využívá takzvané konopí technické. Jeho rostliny jsou až 3,5 metrů vysoké. Při dosažení požadované velikosti a zralosti se sklízí a suší na slámu. Ze správně usušené slámy lze získat až 28 % na výrobu příze, zbytek je pak využit například jako sláma do stájí, ve stavebnictví a podobně.
Jak se vyrábí konopná příze?
Dříve byla výroba vlákna velmi zdlouhavou záležitostí, podobně jako třeba u lněné příze. Rostliny se nejprve máčely v tůních. Poté se stonky šlehaly, chcete-li tepaly či potěraly, aby se dřeviny oddělily od lýka. Následovalo vochlování, což je proces pročesávání lýkových vláken. Poté se vzniklé tenké konopné vlákno předpřádalo a urovnávalo, a nakonec došlo na zhotovení příze, tedy dopřádání.
Dnes už je ale použití vody při výrobě příze zakázáno. Rostliny mají při tomto procesu tendenci zahnívat, přičemž se ze stonků uvolňuje dusík, fosfor a draslík. To by ještě samo o sobě nebyl takový problém, ovšem tyto makroprvky slouží jako potrava mikroorganismům, které se za těchto podmínek ve vodě rychle přemnoží a odebírají kyslík dalším vodním živočichům. Ti posléze uhynou. Místo máčení se tedy používá pouze rosení – na polích se konopná sláma rosí, aby se nastartoval rozklad vláken. Takto vyrobené konopné vlákno ale není vhodné k výrobě kvalitního oblečení z konopí, využívá se spíše ke zhotovení provazů a podobně.
Další možností je takzvané kotonizování konopí. V tomto případě se využívá chemického procesu, díky kterému se konopná vlákna přiblíží kvalitou bavlně i bez máčení. Příze je pak vhodná k použití v textilním průmyslu. Poměrně velkou nevýhodou je fakt, že se v průběhu procesu zlikviduje asi o 40 % více vlákna než při klasickém máčení.
Využití konopného vlákna
Asi pětina veškerého legálně vypěstovaného konopí se využije k výrobě textilního vlákna. To lze dále využít k výrobě:
- pletacích přízí,
- látek a příměsí do tkanin,
- provazů a lan,
- oděvů, obuvi a doplňků,
- bytových textilií,
- netkaných textilií (plsť, rouno, …)
Konopné vlákno jako cesta k udržitelnosti
Pěstování konopí se zdá být velmi ekologické, mnohem udržitelnější než pěstování bavlny. Konopí totiž ke zdárnému růstu potřebuje méně vody a není třeba tolika hnojiv a postřiků. Také výtěžnost konopí na hektar je vyšší. Bavlna navíc roste pouze v zemích okolo rovníku, což podstatně zužuje možnosti pěstování. Konopí lze naopak pěstovat až po mírné pásmo.
Další výhodou konopného oblečení a jiných textilií je jejich odolnost. Tkanina z konopného vlákna je mnohem pevnější a odolnější než bavlna, proto také déle vydrží. Vrátíme-li se ještě ke spotřebě vody, bavlna jí potřebuje více nejen k růstu, ale také při zpracování. K výrobě jednoho bavlněného trička je zapotřebí až 2500 litrů vody. Při procesu zpracování se navíc použitá voda silně znečišťuje, což je problém zejména v chudších oblastech a rozvojových zemích, kde si na čištění odpadních vod příliš nepotrpí.
Z výše uvedených skutečností tedy lze usoudit, že chceme-li oblečení z přírodních materiálů, které co nejméně zatěžují naši planetu, je konopí, hned vedle bambusu, ideálním materiálem.
Potravinářství a konopí
Které druhy konopí se mohou využívat?
Stejně jako v jiných odvětvích, i v potravinářství lze legálně využívat pouze takové druhy a odrůdy konopí, u nichž obsah THC nepřesahuje 0,3 %. Z pohledu naší legislativy se tedy vždy jedná o konopí technické. Obecně však lze říci, že jedlé jsou asi všechny části byliny, tedy i ty, které u určitých odrůd obsahují THC mnoho – bavíme se o květech, zejména pak o jejich pryskyřici.
Konopné potraviny a suroviny
Konopné semínko – semínka z konopí patří k nejvíce hodnotným potravinám na světě. Obsahují celou škálu vitamínů, minerálů, stopových prvků, a také kanabinoidů, které se u jiných surovin prakticky vůbec nevyskytují. Lze je konzumovat syrová (například přidávat do salátů či pomazánek), ve formě klíčků nebo z nich připravovat konopný olej a mléko.
Konopný olej – za studena lisovaný konopný olej není ochuzen o žádnou z důležitých látek obsažených v semenech. Používá se zejména ve studené kuchyni, kde s přehledem nahradí známější olej olivový.
Čaje a bylinné směsi – konopné čaje skvěle uklidňují, v kombinaci s jinými bylinami pak mohou podpořit klidný spánek, zbavit stresu nebo třeba ulevit od chronických bolestí.
Mezi další zajímavé produkty můžeme zařadit například konopné nápoje, konopnou mouku, máslo, různé pochoutky s konopím nebo velmi oblíbené doplňky stravy.
Jak využít konopí v kuchyni?
U nás ještě není využití konopí v receptech příliš časté. Je to ale škoda, protože s konopnými produkty, jako jsou semínka, oleje nebo třeba květy, lze připravit zajímavé recepty plné živin, vitamínů a důležitých kanabinoidů.
Čokobrownies s konopím
Křehké koláčky plné čokolády se hodí k ranní kávě i odpolednímu čaji. Příprava konopných brownies není nic složitého, potřebovat budeme:
- 6 lžic konopného másla
- hrnek konopné mouky
- dvě tabulky vysokoprocentní čokolády – rozpustit
- čtvrt hrnku holandského kakaa
- lžíci mletého konopného semínka
- půl lžičky prášku do pečiva
- půl hrnku třtinového cukru
- vanilkový lusk
- dvě vejce
- špetku soli
Nejprve si musíme připravit konopné máslo, pokud ho tedy ještě nemáme. K tomu budeme potřebovat balení konopného čaje a klasické máslo nebo jeho veganskou alternativu. Máslo si rozpustíme v hrnci, přisypeme do něj balení čaje a necháme chvíli prohřát. Poté směs nalijeme do misky nebo jiné nádoby, vychladíme a odstraníme svrchní bílou vrstvu.
VIDEO: jak vyrobit konopné máslo
Když máme máslo hotové, můžeme přejít k přípravě samotného dezertu. Nejprve smícháme všechny suché ingredience. Poté v jiné míse vyšleháme máslo s vejci a postupně přisypáváme suchou směs a rozpuštěnou čokoládu. Když máme vše promícháno, vylijeme těsto na plech vyložený pečicím papírem a vložíme jej do trouby vyhřáté na 170 °C. Přibližně po 30 minutách máme hotovo a můžeme podávat.
Konopné mléko
Konopné mléko je skvělou alternativou klasického kravského mléka nejen pro lidi se speciálními stravovacími návyky. Připravuje se ze semen, která do něj „pustí“ všechny cenné látky.
K jeho výrobě tedy budeme potřebovat hrnek loupaných konopných semen, asi 3 hrnky vody (dobré je ji převařit), špetku konopné soli a něco na dochucení. K tomu se skvěle hodí například vanilkový lusk, sušené datle, med nebo javorový sirup.
Další postup je snadný – všechny zvolené ingredience i s vodou dáme do mixéru na smoothie a dobře je rozmixujeme. Vznikne krémová směs, ve které se však mohou nacházet zbytky použitých surovin. Chcete-li mít mléko dokonale jemné, přeceďte jej ještě přes plátýnko. Hotový produkt můžete skladovat ve skleněné nádobě v lednici až 4 dny.
Smoothie s konopím
K přípravě zdravého konopného smoothie budeme potřebovat:
- půlku salátové okurky
- hrst baby špenátu
- pár lístků máty
- hrst čerstvých konopných listů
- lžičku loupaného konopného semínka
- šťávu z půlky citronu
- půl litru vody
- led
Všechny ingredience (kromě ledu) vložíme do mixéru na smoothie a rozmixujeme na hladkou šťávu. Sklenice naplníme ledem, zalijeme smoothie a ozdobíme lístky máty. Nápoj lze ještě zředit vodou nebo minerálkou dle chuti.
Láká vás využití konopí při vaření nebo se vám líbí konopné textilní výrobky? Tak článek sdílejte. Děkujeme.