Zázvorové domácí sirupy – postup výroby

 

Zázvor je přírodní všelék, který prokazatelně pomáhá při nevolnostech, nachlazení a zažívacích potížích. Připravte si tělu prospěšný domácí zázvorový sirup dle návodu v tomto článku.

Zázvor má nezastupitelné místo v asijské kuchyni, avšak dost dobře se usídlil i v té naší české, kde se používá do slaných i sladkých jídel. S jeho konzumací se to ale nesmí přehánět. Doporučená denní dávka čerstvého zázvoru je 4 gramy, její překročení může vést k průjmu nebo srdeční slabosti.

Pokud si však ze zázvoru připravíte tělu prospěšný domácí sirup, můžete jej konzumovat v množství, které je vám příjemné.

 

1.      Jednoduchý a rychlý návod na zázvorový domácí sirup

plátky kořene zázvoru leží na ošatce
Kořen zázvoru na výrobu domácího sirupu

 

Chuť zázvoru je velice jedinečná, výrazná a pikantní. U tohoto receptu to navíc platí dvojnásob, právě proto se také využívá k přípravě koktejlů či limonád. Dále je ideální v případě, že hledáte rychlý způsob přípravy zázvorového sirupu.

Co budete potřebovat:

  • 1l vody
  • 400 g krupicového cukru
  • šťáva z půlky citronu
  • 200 g nakrájeného zázvoru

Postup:

Nejdříve oloupejte zázvor a nakrájejte ho nebo nastrouhejte na malé kousíčky. Použít lze i neloupaný zázvor, který ale pečlivě omyjte. Výsledný sirup pak bude ale trochu tmavší, než pokud použijete zázvor oloupaný.

Takto zpracovaný zázvor dejte společně s cukrem do většího hrnce a přijdete odměřené množství vody. Všech promíchejte a přiveďte k varu. Směs vařte 5 minut a poté jen na mírném ohni nechte pobublávat přibližně hodinu. Sirup vařte bez pokličky, aby se voda mohla volně odpařit.

Nakonec přeceďte přes sítko, přidejte citronovou šťávu a nechte vychladnout. Hotový sirup vám v lednici vydrží 3 týdny.

z hrnce žena přelívá doma vyrobený zázvorový sirup přes síto
Uvařený zázvorový sirup přeceďte přes sítko

 

Tipy na závěr:

  • Pro výraznější chuť sirup můžete dosladit medem.
  • Pro zlatavější barvu sirupu v hrnci nejdříve připravte z cukru karamel. Poté podle postupu zalijte doporučovaným množstvím vody a pokračujte dle návodu.
  • V zimě sirup skvěle poslouží do čaje jako prevence nachlazení, v létě společně s mátou a plátky citronu parádně osvěží.

 

VIDEO: Výroba domácího zázvorového sirupu

 

2.      Hřejivý zázvorový sirup s hřebíčkem a badyánem

Zázvorový sirup s medem a badyánem umí povzbudit imunitu a prohřát tělo zevnitř. Skvěle se tak hodí během zimního období, kdy se stále cítíte prokřehlí. Kromě toho zázvor, med a skořice mají antibakteriální účinky a obsahují řadu prospěšných látek.

Zázvorový sirup s hřejivým kořením lze vyrobit vařením či za studena. A ačkoliv sirup vyrobený za studena vydrží kratší dobu, uchovává si zase více blahodárných látek. Tak pojďme na něj!

v misce je badyán, na stole citrón a hřebíček. Přísady do receptu na zázvorový sirup
Badyán, hřebíček a další přísady na výrobu zázvorového sirupu

 

Co budete potřebovat:

  • 200 g zázvoru
  • 250 g kvalitního medu
  • 15 ks hřebíčku
  • 1 badyán
  • 1-2 ks celé skořice
  • 1 citron nejlépe Bio kvality

 

Postup:

Zázvor oloupejte a nakrájejte nebo nastrouhejte na kousky. Nakrájený zázvor dejte do vymyté sklenice, přidejte med, všechno koření a šťávu z půlky citronu. Druhou polovinu citronu, který jste napřed omyli vodou, nakrájejte na plátky a také vložte do sklenice. Sklenici nechte zakrytou 2 dny v chladnější místnosti.

Po dvou dnech směs přeceďte přes řidší plátno či cedník do vyvařených sklenic nebo lahviček. Hotový sirup uchovávejte v lednici, v perfektním stavu vám vydrží až 3 měsíce. Pokud byste ho skladovali v kuchyni na kuchyňské lince, proces kvašení by pokračoval a sirup by se zkazil.

 

Ve sklenici je nalitý domácí zázvorový sirup. vedle leží kořen zázvoru
Domácí zázvorový sirup

Tipy na závěr:

  • Sirup můžete použít do čaje nebo do ledové limonády s mátou. Se studenou vodou je osvěžující a jeho chuť není tolik výrazná. Ve větším množství není vhodný pro kojící, těhotné a děti do 1 roku.

Využíváte také léčebnou sílu zázvoru? Tak sdílejte tento článek. Děkujeme.

 

Tvoření z pedigu – moderní košíkařství 11. 9. 2013
Pěstování avokáda z pecky – naše zkušenosti krok za krokem 21. 4. 2019
Pletení z papírových ruliček pro začátečníky 8. 1. 2016
Velikonoční výzdoba na poslední chvíli 27. 3. 2018
5 tipů na velikonoční zdobení vajec 21. 2. 2018
Souhlas se soubory cookie pomocí Real Cookie Banneru