Zázvorové domácí sirupy – postup výroby

 

Zázvor je přírodní všelék, který prokazatelně pomáhá při nevolnostech, nachlazení a zažívacích potížích. Připravte si tělu prospěšný domácí zázvorový sirup dle návodu v tomto článku.

Zázvor má nezastupitelné místo v asijské kuchyni, avšak dost dobře se usídlil i v té naší české, kde se používá do slaných i sladkých jídel. S jeho konzumací se to ale nesmí přehánět. Doporučená denní dávka čerstvého zázvoru je 4 gramy, její překročení může vést k průjmu nebo srdeční slabosti.

Pokud si však ze zázvoru připravíte tělu prospěšný domácí sirup, můžete jej konzumovat v množství, které je vám příjemné.

 

1.      Jednoduchý a rychlý návod na zázvorový domácí sirup

plátky kořene zázvoru leží na ošatce
Kořen zázvoru na výrobu domácího sirupu

 

Chuť zázvoru je velice jedinečná, výrazná a pikantní. U tohoto receptu to navíc platí dvojnásob, právě proto se také využívá k přípravě koktejlů či limonád. Dále je ideální v případě, že hledáte rychlý způsob přípravy zázvorového sirupu.

Co budete potřebovat:

  • 1l vody
  • 400 g krupicového cukru
  • šťáva z půlky citronu
  • 200 g nakrájeného zázvoru

Postup:

Nejdříve oloupejte zázvor a nakrájejte ho nebo nastrouhejte na malé kousíčky. Použít lze i neloupaný zázvor, který ale pečlivě omyjte. Výsledný sirup pak bude ale trochu tmavší, než pokud použijete zázvor oloupaný.

Takto zpracovaný zázvor dejte společně s cukrem do většího hrnce a přijdete odměřené množství vody. Všech promíchejte a přiveďte k varu. Směs vařte 5 minut a poté jen na mírném ohni nechte pobublávat přibližně hodinu. Sirup vařte bez pokličky, aby se voda mohla volně odpařit.

Nakonec přeceďte přes sítko, přidejte citronovou šťávu a nechte vychladnout. Hotový sirup vám v lednici vydrží 3 týdny.

z hrnce žena přelívá doma vyrobený zázvorový sirup přes síto
Uvařený zázvorový sirup přeceďte přes sítko

 

Tipy na závěr:

  • Pro výraznější chuť sirup můžete dosladit medem.
  • Pro zlatavější barvu sirupu v hrnci nejdříve připravte z cukru karamel. Poté podle postupu zalijte doporučovaným množstvím vody a pokračujte dle návodu.
  • V zimě sirup skvěle poslouží do čaje jako prevence nachlazení, v létě společně s mátou a plátky citronu parádně osvěží.

 

VIDEO: Výroba domácího zázvorového sirupu

 

2.      Hřejivý zázvorový sirup s hřebíčkem a badyánem

Zázvorový sirup s medem a badyánem umí povzbudit imunitu a prohřát tělo zevnitř. Skvěle se tak hodí během zimního období, kdy se stále cítíte prokřehlí. Kromě toho zázvor, med a skořice mají antibakteriální účinky a obsahují řadu prospěšných látek.

Zázvorový sirup s hřejivým kořením lze vyrobit vařením či za studena. A ačkoliv sirup vyrobený za studena vydrží kratší dobu, uchovává si zase více blahodárných látek. Tak pojďme na něj!

v misce je badyán, na stole citrón a hřebíček. Přísady do receptu na zázvorový sirup
Badyán, hřebíček a další přísady na výrobu zázvorového sirupu

 

Co budete potřebovat:

  • 200 g zázvoru
  • 250 g kvalitního medu
  • 15 ks hřebíčku
  • 1 badyán
  • 1-2 ks celé skořice
  • 1 citron nejlépe Bio kvality

 

Postup:

Zázvor oloupejte a nakrájejte nebo nastrouhejte na kousky. Nakrájený zázvor dejte do vymyté sklenice, přidejte med, všechno koření a šťávu z půlky citronu. Druhou polovinu citronu, který jste napřed omyli vodou, nakrájejte na plátky a také vložte do sklenice. Sklenici nechte zakrytou 2 dny v chladnější místnosti.

Po dvou dnech směs přeceďte přes řidší plátno či cedník do vyvařených sklenic nebo lahviček. Hotový sirup uchovávejte v lednici, v perfektním stavu vám vydrží až 3 měsíce. Pokud byste ho skladovali v kuchyni na kuchyňské lince, proces kvašení by pokračoval a sirup by se zkazil.

 

Ve sklenici je nalitý domácí zázvorový sirup. vedle leží kořen zázvoru
Domácí zázvorový sirup

Tipy na závěr:

  • Sirup můžete použít do čaje nebo do ledové limonády s mátou. Se studenou vodou je osvěžující a jeho chuť není tolik výrazná. Ve větším množství není vhodný pro kojící, těhotné a děti do 1 roku.

Využíváte také léčebnou sílu zázvoru? Tak sdílejte tento článek. Děkujeme.

 

Drhání (makramé) bude vaší vášní 26. 12. 2015
Návod na retro drátovaného andílka od Anetty Pantělejevové 17. 12. 2018
Vyrobte si zahradní truhlík z palet 23. 7. 2016
Vše, co potřebujete vědět o pěstování konopí 12. 6. 2022
Olejomalba – výroba vaječné tempery 15. 2. 2018
Cookie Consent with Real Cookie Banner