Zázvor je přírodní všelék, který prokazatelně pomáhá při nevolnostech, nachlazení a zažívacích potížích. Připravte si tělu prospěšný domácí zázvorový sirup dle návodu v tomto článku.
Zázvor má nezastupitelné místo v asijské kuchyni, avšak dost dobře se usídlil i v té naší české, kde se používá do slaných i sladkých jídel. S jeho konzumací se to ale nesmí přehánět. Doporučená denní dávka čerstvého zázvoru je 4 gramy, její překročení může vést k průjmu nebo srdeční slabosti.
Pokud si však ze zázvoru připravíte tělu prospěšný domácí sirup, můžete jej konzumovat v množství, které je vám příjemné.
1. Jednoduchý a rychlý návod na zázvorový domácí sirup
Chuť zázvoru je velice jedinečná, výrazná a pikantní. U tohoto receptu to navíc platí dvojnásob, právě proto se také využívá k přípravě koktejlů či limonád. Dále je ideální v případě, že hledáte rychlý způsob přípravy zázvorového sirupu.
Co budete potřebovat:
- 1l vody
- 400 g krupicového cukru
- šťáva z půlky citronu
- 200 g nakrájeného zázvoru
Postup:
Nejdříve oloupejte zázvor a nakrájejte ho nebo nastrouhejte na malé kousíčky. Použít lze i neloupaný zázvor, který ale pečlivě omyjte. Výsledný sirup pak bude ale trochu tmavší, než pokud použijete zázvor oloupaný.
Takto zpracovaný zázvor dejte společně s cukrem do většího hrnce a přijdete odměřené množství vody. Všech promíchejte a přiveďte k varu. Směs vařte 5 minut a poté jen na mírném ohni nechte pobublávat přibližně hodinu. Sirup vařte bez pokličky, aby se voda mohla volně odpařit.
Nakonec přeceďte přes sítko, přidejte citronovou šťávu a nechte vychladnout. Hotový sirup vám v lednici vydrží 3 týdny.
Tipy na závěr:
- Pro výraznější chuť sirup můžete dosladit medem.
- Pro zlatavější barvu sirupu v hrnci nejdříve připravte z cukru karamel. Poté podle postupu zalijte doporučovaným množstvím vody a pokračujte dle návodu.
- V zimě sirup skvěle poslouží do čaje jako prevence nachlazení, v létě společně s mátou a plátky citronu parádně osvěží.
VIDEO: Výroba domácího zázvorového sirupu
2. Hřejivý zázvorový sirup s hřebíčkem a badyánem
Zázvorový sirup s medem a badyánem umí povzbudit imunitu a prohřát tělo zevnitř. Skvěle se tak hodí během zimního období, kdy se stále cítíte prokřehlí. Kromě toho zázvor, med a skořice mají antibakteriální účinky a obsahují řadu prospěšných látek.
Zázvorový sirup s hřejivým kořením lze vyrobit vařením či za studena. A ačkoliv sirup vyrobený za studena vydrží kratší dobu, uchovává si zase více blahodárných látek. Tak pojďme na něj!
Co budete potřebovat:
- 200 g zázvoru
- 250 g kvalitního medu
- 15 ks hřebíčku
- 1 badyán
- 1-2 ks celé skořice
- 1 citron nejlépe Bio kvality
Postup:
Zázvor oloupejte a nakrájejte nebo nastrouhejte na kousky. Nakrájený zázvor dejte do vymyté sklenice, přidejte med, všechno koření a šťávu z půlky citronu. Druhou polovinu citronu, který jste napřed omyli vodou, nakrájejte na plátky a také vložte do sklenice. Sklenici nechte zakrytou 2 dny v chladnější místnosti.
Po dvou dnech směs přeceďte přes řidší plátno či cedník do vyvařených sklenic nebo lahviček. Hotový sirup uchovávejte v lednici, v perfektním stavu vám vydrží až 3 měsíce. Pokud byste ho skladovali v kuchyni na kuchyňské lince, proces kvašení by pokračoval a sirup by se zkazil.
Tipy na závěr:
- Sirup můžete použít do čaje nebo do ledové limonády s mátou. Se studenou vodou je osvěžující a jeho chuť není tolik výrazná. Ve větším množství není vhodný pro kojící, těhotné a děti do 1 roku.
Využíváte také léčebnou sílu zázvoru? Tak sdílejte tento článek. Děkujeme.