3. díl: Skladování chilli papriček. Jak je sušit a zpracovat?

Konečně se vám povedlo vypěstovat chilli papričky, ale nyní nevíte, jak je dále zpracovat či uskladnit? V následujících řádcích vám prozradíme, jak na to a také čemu se vyvarovat. I uskladnění a zpracování chilli papriček má totiž svá úskalí.

rozkrojená chilli paprička se semínky připravená na zpracování

Chilli paprička a její úsměv po rozkrojení

Jak poznat, že jsou papričky zralé?

Chilli papričky stejně jako ostatní papriky, můžete sklízet buď ještě zelené, anebo počkat, až dosáhnou plné zralosti a barvy dle odrůdy. Dokonale zralé lusky poznáte při jemném zmáčknutí, kdy pruží. Pokud máte pocit, že spíše prasknou, nechte je ještě nějaký čas dozrát.

S pálivými papričkami zacházejte opatrně!

Zelené feferonky obsahují méně cukrů, chuťových látek a také kapsaicinu. Záleží na osobních preferencích, jaké chuti a ostrosti dáváte přednost. Vyšší hladiny ostrosti dosáhnete omezením zalévání před sběrem lusků. V žádném případě ale neuděláte chybu, pokud budete papričky sklízet v rukavicích. U odrůd s nejvyšší pálivostí je to naprostá nutnost. Dokonce i sušení se doporučuje v oddělené a dobře větrané místnosti, neboť i výpary mohou být dráždivé.

Jak sušit chilli papričky?

Po sklizni jednotlivé plody umyjte pod tekoucí vodou a nechte je volně proschnout například na rozložené utěrce. Poté papričky zbavte stopek a rozřízněte je. Ač jsou pálivá i semínka, mohou ve výsledném pokrmu kazit dojem tvrdšími částečkami. Opatrným odstraněním semen rozhodně nepřijdete o ostrost. Nejpálivější část papriček totiž představuje tzv. placenta.

plná mísa červených plodů sušených chilli papriček

Sušené chilli připravené k dalšímu zpracování

Nedoporučujeme sušit lusky zavěšené na niti. I když je takový způsob nanejvýš dekorativní, dochází při něm k nerovnoměrnému schnutí a často i plesnivění. Ideálním způsobem je sušení v sušičce na ovoce. U více ostrých odrůd buď vyčleňte plata pouze pro chilli, nebo plody podložte například pečícím papírem. Teplota by se měla po celou dobu sušení pohybovat kolem 35 °C. Po dvou dnech slupky zkontrolujte. Pokud jsou ještě malinko gumové, pokračujte dál, musí být krásně křupavé.

Skladování a zpracování chilli papriček

Pro následné využití vypěstovaných papriček je zásadní jejich skladování. Papričky můžete buď semlít na koření a uskladnit v malých ampulích, anebo uchovat celé sušené lusky ve skleněných tmavých sklenicích, které seženete v lékárně či laboratorních potřebách. Koření uskladněné v suchu a temnu si pak dlouho udrží své jedinečné vlastnosti.

miska plná na mlýnku mletého chilli

Namleté, doma vypěstované chilli

Při mletí vysušených chilli papriček oceníte kvalitní mlýnek. Vyplatí se nejen pro dlouhou výdrž, ale i pro dokonalé rozmělnění slupek. Tím optimálně uvolníte chuť a ostrost do pokrmu. Zároveň feferonky nepřepálíte, což se stává v případě použití nekvalitních mlýnků.

rozměry a video představení mlýnku na chilli Tescoma GrandCHEF

Mlýnek na chilli papričky Tescoma GrandCHEF

Kde získat nová semínka pro pěstování?

Pokud vás pěstování a výroba pálivého koření nadchly, začněte včas plánovat další výsev. Použít můžete semínka z vlastních papriček, kdy ovšem kvalita může klesat, anebo si objednejte nová od prověřených dodavatelů s dlouhodobými zkušenostmi. Tím získáte záruku, že si opravdu vypěstujete požadovanou odrůdu skvělé ostrosti.

Ať už ale vlastní, či koupená, hlavně semena uchovávejte v suchu a temnu. Vyzkoušet můžete i metodu zkušených pěstitelů, kteří je kvůli zachování dlouhé životaschopnosti vakuují a ukládají do chladících zařízení.

rozměry a video představení mlýnku na chilli Tescoma Virgo

Mlýnek na chilli papričky Tescoma Virgo

Čtěte další díly série článků o domácím pěstování chilli papriček:

1. díl: Chilli papričky a zdraví. Proč bychom je měli jíst? >

2. díl: Pěstování chilli papriček. Vypěstovat je zvládnete i doma >

Máte rádi chilli? Tak sdílejte tento článek. Děkujeme.

Comments are closed.