Většina lidí rozlišuje pivo na světlé a tmavé. Pivní fajnšmekři na koupené a doma uvařené.
Proč už tento nejstarší nápoj lidstva není tím, čím býval? Proč pivovarnické koncerny kvůli navyšování produkce a zisků výrobu piva šidí? Proč se najednou zlatavý mok nedá pít?
Rádi byste si vychutnali poctivou chuť piva z kvalitních surovin? Nakupujte z minipivovarů nebo si uvařte pivo vlastní. Co to obnáší?
Něco málo pivních zajímavostí:
- 6000 let. Tak starý je důkaz o první výrobě piva v Mezopotámii.
- V současnosti existuje kolem 5000 pivovarů po celém světě, které vyrábějí téměř 20 000 značek piv na 180 různých způsobů.
- Základem každého piva je chmel. Jeho šištice obsahují žlutý prášek lupulín, který dodává pivečku charakteristickou hořkost a vůni.
- Tmavé pivo se vyznačuje menším obsahem chmele a sladkou chutí. Jádro tvoří slady bavorského typu a různé přísady.
- Pivo světlé je typické větším obsahem chmele, vyšší pěnivostí, výrobou ze sladů plzeňského typu bez jakýchkoliv přísad.
- Rozlišnou chuť mají jednotlivé piva na základě různé úrovně pH hodnoty. Na trhu existují pouze kyselá piva, zásaditá se současnými technologiemi nedají vyrobit.
- Správná teplota světlého točeného piva je 6 až 8 °C. Pokud čepované pivo moc nepění, je špatně vychlazené, nebo je na výčepním zařízení špatně nastavený tlak.
- Moderním trendem jsou pivní koupele, které působí preventivně proti různým kožním onemocněním. Čistí organismus, působí na póry, uvolňují je a z těla vyplavují nežádoucí toxické látky.
- Pivní masáže zase dodají pokožce potřebné vitamíny a minerály.
Hlavní suroviny na výrobu piva:
- chmel
- slad
- pivovarské kvasnice
- voda
Postup vaření piva:
- sladování (pro vznik sladu je nezbytné naklíčení ječmene nebo jiné obiloviny)
- šrotování ječného či pšeničného sladu (na požadovanou míru pomocí šrotovníku na slad)
- vystírání (smíchání vody a šrotu při teplotě 52 °C)
- rmutování (štěpení škrobů na jednoduché cukry)
- scezování (odloučení sladiny od sladového mláta)
- chmelovar (sladina se vaří s chmelem za účelem vzniku horké mladiny)
- chlazení horké mladiny na 8 °C
- kvašení (k mladině se přidávají pivovarské kvasnice)
- ležení a zrání piva
Chcete se o jednotlivých technologiích, postupech a návodech výroby piva v domácích podmínkách naučit více?
Přihlaste se do celodenního kurzu vaření piva a od zkušených sládků litoměřického pivovárku Koliba se dozvíte:
- historii výroby piva
- postupy jednotlivých způsobů vaření piva (světlý ležák, polotmavé, speciál, s přídavky)
- o surovinách a zařízeních
- legislativní požadavky při výrobě piva
- osvědčené rady a tipy při vaření celé jedné várky piva
- spočítat sypání na várku
- jak vyrobit domácí nízkonákladovou varnu
- další bonusy, které jsou v ceně kurzu najdete zde >>
Zažijte nezaměnitelnou atmosféru přímo u výroby piva. Nechejte na sebe působit vůně surovin.
Na fotogalerii uskutečněných kurzů domácího vaření piva a podrobnější informace se podívejte tady >>
Není pochyb o tom, že jde o jeden z nejlepších dárků pro chlapa!
Ostatně právě proto se kurz vaření piva řadí mezi 13 nejoblíbenějších dárkových zážitkových kurzů pro muže >
Myslíte si, že kurz vaření domácího piva je skvělý dárek pro muže? Tak článek sdílejte. Děkujeme.