Doma vyrobené pivo chutná nejlépe

 

Většina lidí rozlišuje pivo na světlé a tmavé. Pivní fajnšmekři na koupené a doma uvařené.

Proč už tento nejstarší nápoj lidstva není tím, čím býval? Proč pivovarnické koncerny kvůli navyšování produkce a zisků výrobu piva šidí? Proč se najednou zlatavý mok nedá pít?

Rádi byste si vychutnali poctivou chuť piva z kvalitních surovin? Nakupujte z minipivovarů nebo si uvařte pivo vlastní. Co to obnáší?

Něco málo pivních zajímavostí:

 

  • 6000 let. Tak starý je důkaz o první výrobě piva v Mezopotámii.
  • V současnosti existuje kolem 5000 pivovarů po celém světě, které vyrábějí téměř 20 000 značek piv na 180 různých způsobů.
  • Základem každého piva je chmel. Jeho šištice obsahují žlutý prášek lupulín, který dodává pivečku charakteristickou hořkost a vůni.
  • Tmavé pivo se vyznačuje menším obsahem chmele a sladkou chutí. Jádro tvoří slady bavorského typu a různé přísady.
  • Pivo světlé je typické větším obsahem chmele, vyšší pěnivostí, výrobou ze sladů plzeňského typu bez jakýchkoliv přísad.
  • Rozlišnou chuť mají jednotlivé piva na základě různé úrovně pH hodnoty. Na trhu existují pouze kyselá piva, zásaditá se současnými technologiemi nedají vyrobit.
  • Správná teplota světlého točeného piva je 6 až 8 °C. Pokud čepované pivo moc nepění, je špatně vychlazené, nebo je na výčepním zařízení špatně nastavený tlak.
  • Moderním trendem jsou pivní koupele, které působí preventivně proti různým kožním onemocněním. Čistí organismus, působí na póry, uvolňují je a z těla vyplavují nežádoucí toxické látky.
  • Pivní masáže zase dodají pokožce potřebné vitamíny a minerály.

 

pivo a suroviny na výrobu

Doma vyrobené pivo chutná nejlépe!

 

Hlavní suroviny na výrobu piva:

  • chmel
  • slad
  • pivovarské kvasnice
  • voda

Postup vaření piva:

 

  • sladování (pro vznik sladu je nezbytné naklíčení ječmene nebo jiné obiloviny)
  • šrotování ječného či pšeničného sladu (na požadovanou míru pomocí šrotovníku na slad)
  • vystírání (smíchání vody a šrotu při teplotě 52 °C)
  • rmutování (štěpení škrobů na jednoduché cukry)
  • scezování (odloučení sladiny od sladového mláta)
  • chmelovar (sladina se vaří s chmelem za účelem vzniku horké mladiny)
  • chlazení horké mladiny na 8 °C
  • kvašení (k mladině se přidávají pivovarské kvasnice)
  • ležení a zrání piva

Chcete se o jednotlivých technologiích, postupech a návodech výroby piva v domácích podmínkách naučit více?

Přihlaste se do celodenního kurzu vaření piva a od zkušených sládků litoměřického pivovárku Koliba se dozvíte:

  • historii výroby piva
  • postupy jednotlivých způsobů vaření piva (světlý ležák, polotmavé, speciál, s přídavky)
  • o surovinách a zařízeních
  • legislativní požadavky při výrobě piva
  • osvědčené rady a tipy při vaření celé jedné várky piva
  • spočítat sypání na várku
  • jak vyrobit domácí nízkonákladovou varnu
  • další bonusy, které jsou v ceně kurzu najdete zde >>

Zažijte nezaměnitelnou atmosféru přímo u výroby piva. Nechejte na sebe působit vůně surovin.

 

Na fotogalerii uskutečněných kurzů domácího vaření piva a podrobnější informace se podívejte tady >>

 

Není pochyb o tom, že jde o jeden z nejlepších dárků pro chlapa!

muž se raduje z dárku - dostal zážitkový kurz

 

Ostatně právě proto se kurz vaření piva řadí mezi 13 nejoblíbenějších dárkových zážitkových kurzů pro muže >

 

 

 

 

Pomocí tlačítka „To se mi líbí“ dejte vědět svým kamarádům, co si myslíte o kupovaném pivu!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Comments are closed.