Recepty a návody na nejoblíbenější bylinné tinktury

Léčivé rostliny jsou od pradávna využívány pro zmírnění nejrůznějších neduhů i pro podporu a vylepšení zdraví. V době sběru však nebývají většinou využity, tak jak by si zasloužily, neboť sezóna virových onemocnění přichází s podzimem a ošklivým počasím. Bylinky je tedy třeba uchovat v co nejúčinnější formě až do doby použití. Nejčastější způsob představuje sušení listů, natě či kořenů na přípravu čaje. Ovšem mnohem účinnější jsou bylinné tinktury!

Proč připravovat bylinné tinktury a jaký je jejich původ?

Bylinné tinktury využívají schopnost alkoholu rozpouštět rostlinné éterické oleje, které se do horké vody čaje dostanou jen v minimálním množství. Vysoká koncentrace účinných látek umožňuje užívat jen malé množství macerátu, takže obvykle postačí denní dávka několika kapek dle hmotnosti uživatele. Přitom dosáhnete mnohem lepších účinků, než kdybyste každý den vypili několik šálků bylinného čaje.

V lékárnictví se lihové tinktury začaly využívat až v době středověku, kdy se z Arábie rozšířil postup destilace alkoholu. Ten z počátku samozřejmě nebyl určený k přímé konzumaci, ale k následné výrobě vonných esencí a také k lékárenským účelům. Však i mezinárodně užívané slovo „alkohol“ pochází původem z arabštiny ze spojení „al – kahal“, což by se dalo přeložit jako „jemná substance“. Má se za to, že se samotný proces destilace dostal do Evropy díky křížovým výpravám, které vedly i na Blízký východ. Zprvu jej tedy využívali pouze mnichové a alchymisté, kteří do vzniklého lihu začali přidávat i léčivé byliny.

Postup a výroba tinktury                                                                      

Příprava léčivých tinktur není nikterak složitá. Nejčastěji se bylinky využívají čerstvé, ale můžete použít i sušenou nať či kořen. K výrobě tedy potřebujete:

  • čerstvou či sušenou bylinku (propolis, houby)
  • kvalitní alkohol či lékárenský líh
  • sklenici na dobu výluhu
  • sítko, plátno či french press
  • sklenici na tinkturu

Doporučujeme:

french press konvice s nápisem jak správně použít konvici french press
French press lze skvěle použít i na výrobu bylinných tinktur

Byliny musejí být zcela čisté. Krájejte je nejlépe keramickým nožem pro maximální zachování účinných látek. Poté je nasypte do tmavé sklenice a zalijte lihem. Sklenice by měla být bylinkami naplněná zhruba do 2/3, případně se držte poměru, že na 1 litr alkoholu by mělo připadnout cca 150 g rostlinného materiálu.

Obecně platí, že na natě můžete použít slabší 40% alkohol (vodku či slivovici), na houby či propolis 60–80% a na extrakci z kořenů pak lékárenský líh o síle až 95 %. Směs ve sklenici uložte na tmavé místo a každý den protřepávejte, aby se éterické oleje snáze uvolňovaly do alkoholu. Nejkratší doba louhování je 10 dní. Poté se macerát slije do další nádobky. Uchovejte ho opět na tmavém místě. Jelikož alkohol působí jako konzervant, nemusíte se sléváním pospíchat.

Dávkování tinktury

Jelikož je výsledný produkt poměrně silný, doporučené dávkování se odvíjí od hmotnosti člověka. Na 1 kilogram připadá 1 kapka denně. Výsledné množství rozdělte na 3 dávky. Čili člověk o hmotnosti 60 kg bude užívat 3x denně 20 kapek.

Tinkturu můžete také přidat do teplého čaje, ale i do džusu nebo obyčejné vody. Vhodným způsobem užívání je i nakapání pod jazyk. Na kožní problémy se tinktura aplikuje zevně.

Z čeho lze tinkturu vyrobit?

Léčivou tinkturu můžete vyrobit prakticky z každé léčivky. Hojně se využívají také houby jako hlíva ústřičná či lesklokorka. Vyrobit ji můžete dokonce i z propolisu. Propolisová tinktura je doslova zázračná na léčbu kožních a plísňových onemocnění a zánětů dásní.

Inspirujte se našimi tipy podle nejčastějších obtíží. Připravili jsme pro vás recepty na několik nejoblíbenějších léčivých tinktur, které se vám budou hodit při mnoha potížích.

Tinktura z lichořeřišnice na imunitu

Na celkovou podporu zdraví se hodí především tinktura z lichořeřišnice, bazalky posvátné neboli tulsí a výše zmíněných hub – hlívy ústřičné a lesklokorky lesklé.

Na přípravu tinktury z lichořeřišnice budete potřebovat:

  • nať a šetrně nadrcená semena
  • vodka či slivovice (nejlépe domácí)

Na přípravu tinktury z bazalky posvátné budete potřebovat:

  • pouze nať
  • kvalitní vodka

Na přípravu tinktury z hlívy ústřičné budete potřebovat:

  • nadrobno nasekané plodnice
  • 60–80% alkohol
z podhoubí roste hlíva ústřičná
Hlíva ústřičná je výborná i k přípravě tinktury

Postup výroby těchto tinktur odpovídá výše popsanému obecnému postupu. Tinktury na imunitu slouží ke stimulaci obranného systému organismu především v období zvýšené zátěže na podzim nebo přes zimu. Zároveň pomáhají bojovat s únavou a vyčerpáním. Tinktura z lichořeřišnice je obzvlášť účinná, neboť během dvou měsíců dovede zlikvidovat většinu choroboplodných a škodlivých látek v našem těle. Začít užívat ji můžete preventivně nebo při prvních známkách infekce.

Vlaštovičníková tinktura na nemoci kůže, dásní, cév a pohybového aparátu

Trpíte-li bradavicemi, nebo se u vašich dětí vyskytly molusky, vyzkoušejte tinkturu z natí vlaštovičníku většího. Tuto bylinu bezpečně poznáte podle žlutého mléka, které z ní vytéká při poškození.

Na cévní onemocnění, jako jsou křečové žíly či bércové vředy, pak zase zevně využijete tinkturu z kostivalu nebo jírovce maďalu neboli kaštanu. Z kostivalu se využívá kořen.

S plísněmi i zlatým stafylokokem si bezpečně poradí tinktura z propolisu, která spolu s šalvějí hojí záněty dásní.

Na přípravu kaštanové tinktury (jírovec maďal) budete potřebovat:

  • plně rozvité květy
  • 40% alkohol

Na přípravu tinktury z šalvěje budete potřebovat:

  • suché a čisté listy
  • 40% alkohol

Na přípravu propolisové tinktury budete potřebovat:

  • propolis
  • více než 60% čistý alkohol

Výroba opět odpovídá postupu na začátku tohoto článku. Všestranně využitelná je zejména propolisová tinktura,kterou můžete použít jak zevně, tak vnitřně. Zevně se používá k ošetření drobných poranění, na akné, na ekzém nebo bradavice. Dokonce ji můžete použít také jako kloktadlo při bolestech v krku nebo zanícení dásní. Vnitřně se pak doporučuje trochu tinktury nakapat do vody a užívat ji maximálně 3 týdny. Ideální je při všech zánětlivých onemocněních.

Tinktura z marihuany (konopí) na podporu psychické pohody a dodání energie

Nejznámějšími bylinkami, které ovlivňují celkový stav naší psychiky, jsou kozlík, třezalka a samozřejmě marihuana. Z konopí využíváme především vrcholové palice. Před naložením do alkoholu bylinu dekarboxylujte v troubě po dobu 1 hodiny na 130°C. Přeměníte tak kyseliny na účinné THC a CBD.

na zeleném listu marihuany (konopí) je postavené lahvička s tinkturou
Tinktura z marihuany (konopí)

Na přípravu tinktury z konopí budete potřebovat:

  • dekarboxylované paličky
  • 60% alkohol

K výrobě tinktur se využívají také rašící pupeny stromů. Kromě 60% alkoholu se do směsi přidává i 85% glycerin. Léčba se nazývá gemmoterapie. Pupeny před naložením posekejte keramickým nožem, nebo rozdrťte v nekovovém hmoždíři. Jako startovací tinktura pro léčbu gemmoterapií se využívá extrakt z pupenů břízy bělokoré. Připraví organismus na podání dalších bylinných přípravků a pročistí krev, trávicí i vylučovací soustavu.

Doporučujeme: přírodní bylinné tinktury od českého výrobce

lahvička s tinkturou z pupenů břízy

Česneková tinktura na snížení krevního tlaku

K prevenci kardiovaskulárních chorob, při vysokém krevním tlaku a při zúžení životně důležitých cév se využívá tinktura z česneku kuchyňského. Jde o v podstatě velice levný, snadno dostupný a účinný prostředek, který stačí uchovávat v tmavé nádobě v lednici, a přitom vám skvěle prospěje.

Na přípravu tinktury z česneku budete potřebovat:

  • naloupaný rozmačkaný česnek
  • 40 % vodka

Postup je stejný jako v předchozích případech. Při užívání postupujte s dávkováním pozvolna, aby si tělo mělo čas zvyknout. Pravidelným užíváním před a během sezony respiračních chorob posílíte imunitu a vyhnete se nachlazení.

Věříte síle a účinkům bylinných tinktur? Tak sdílejte tento článek. Děkujeme.

Leptání skla – jak na to 21. 11. 2016
Paličkování – návod na velikonoční vajíčko 28. 3. 2018
5 tipů na velikonoční zdobení vajec 21. 2. 2018
Podložka pod hrnce 29. 6. 2016
Rozhovor s Vendou Beránkem a videonávod na dřevěnou lžíci 4. 8. 2018