Taky si v létě rádi utrhnete čerstvou petržel a libeček do polévky, ale ani vám květináč bylinek koupený v supermarketu doma nevydrží příliš dlouho? Bylinky potřebují bohatší půdu, častější zálivku a především slunce, takže pokud nemáte zahradu, mohlo by být pěstování problematické. Umístit je můžete na balkón nebo alespoň na okenní parapet, kde se jim bude dařit rozhodně lépe než v bytě. Dnes se spolu zaměříme na výrobu jednoduché vychytávky, díky které zvládnete bylinky pěstovat i s minimem prostoru, a pak si z bylinek něco vyrobíme!
Balkon představuje ideální místo pro pěstování a daří se na něm především rajčatům, paprikám, chili papričkám, špenátu, bylinkám a hromadě dalších plodin. Jak jste asi pochopili, problémem na balkoně tedy není “co” pěstovat, ale “jak”. Protože jestli zrovna nedisponujete obrovskou terasou, ale máte průměrný český balkon, pak máte k dispozici kolem 3 až 5 m2, což není zrovna prostor na pěstování melounů 🙂
Chce to úsporné řešení. Ideální volbou je pak pěstování do výšky, tzv. vertikální pěstování.
Nabízí se hned několik možností, jak pěstovat bylinky do výšky:
- zavěsit květináče z balkonového zábradlí
- přišroubovat ke stěně pár bedýnek nebo starou paletu
- pořídit si vysoký regál s policemi
- pověsit květináče ze stropu na háčcích
My si dnes vyrobíme vlastní ozdobný žebřík, na který si pak květináče pověsíme!
DIY #1: Žebřík
Co budete potřebovat na výrobu:
- základní nářadí – pilku, metr, kladivo a vodováhu
- jutový provázek, lepidlo a 10 hřebíků
- bambusové tyče nebo jiné co nejrovnější větve (skvěle vypadá třeba bříza!)
- bylinky v závěsných květináčích nebo s háčky
- něco extra: zápichy s označením bylinek
Jak na to:
Nejprve si zkrátíme tyče na kýženou délku. Budeme potřebovat dvě delší na štěřiny (to jsou ty boční nosné části žebříku) a pak kratší tyče na příčle. Délky závisí na tom, jak vysoký a široký chcete žebřík mít. Kvůli stabilitě doporučujeme 160 cm dlouhé štěřiny a 60 cm dlouhé příčle (+ použili jsme bambus o průměru cca 6 cm). Počet příčlí záleží na vás, my jich máme v návrhu pět a jsou od sebe vzdálené 30 cm.
Jakmile máte požadované délky, připravte si lepidlo, hřebíky, kladivo a provázek. Než začnete jednotlivé příčle přibíjet, přidejte trochu lepidla pro pevnější konstrukci. Nejprve přibijte všechny příčle ke štěřině po jedné straně a pak po druhé straně. Čím delší a silnější hřebíky použijete, tím lépe. Jakmile budete mít hotovo, můžete ještě jednotlivé příčle zajistit provázkem (i když ten slouží spíše jako rustikální dekorace než jako opora). A máte hotovo!
Na horní příčle zavěste tymián, rozmarýn, bazalku a majoránku, ty potřebují nejvíc světla. Třeba meduňka a koriandr patří spíše do polostínu a úplně spodní příčle jsou pak ideální pro petržel, pažitku a mátu.
DIY #2: Levandulové mýdlo
Co budete potřebovat na výrobu:
- základní nádobí – hrnec, vařečka, prkénko, nůž
- mýdlová hmota (z 1 kg hmoty vyrobíte přibližně 10 mýdel)
- světle fialové potravinářské barvivo
- levandulový vonný olejíček
- forma (ideální je silikonová)
Jak na to:
Mýdlovou hmotu nakrájejte na menší kousky a krátce zahřejte ve vodní lázni. Až se roztopí, přidejte trochu potravinářského barviva a pár kapek vonné silice. Do chladnoucí hmoty pak můžete přimíchat cokoliv. My použili transparentní mýdlovou hmotu, aby v ní pak krásně vynikly květy levandule.
Čtěte také: Ingredience a postup na výrobu domácího přírodního mýdla plného léčivých složek
Jakmile budete mít hotovo, přelijte mýdlovou hmotu do formy. Můžete použít třeba silikonové formičky na muffiny nebo tvořítko na led. Nechejte ji tuhnout v pokojové teplotě, v lednici by se orosila. Pak už stačí hotovou hmotu nakrájet na jednotlivá mýdla. Originální vlastnoručně vyrobený dárek je na světě!
DIY #3: Bylinková sůl
Co budete potřebovat na výrobu:
- základní kuchyňské potřeby – nůž, prkénko
- čerstvé bylinky (1 l)
- mořská hrubá sůl (200 ml)
- kořenka nebo sklenice s uzávěrem
Jak na to:
Bylinky zbavte stonků, omyjte, osušte a nasypejte na velké dřevěné prkénko. Rovnou k nim přisypejte i sůl. Vezměte do ruky pořádný nůž a bylinky společně se solí rozsekejte. Hotovou směs pak rozložte na plech a nechejte ji proschnout. Při pokojové teplotě máte za dva dny hotovo.
My použili rozmarýn, tymián a šalvěj, výborná kombinace je ale například petržel a libeček (ideální do vývaru) nebo medvědí česnek a majoránka (skvělá na brambory).
Pěstování bylinek nemusí být žádná věda a jejich využití je pestré. S bylinkami snadno vytvoříte hromadu jedlých dárků a krásných dekorací. Co si doma vyrobíte vy?